FARC: Mirovni pregovori s vladom napreduju

Pobunjenici traže da 25 miliona hektara zemlje, više od 20 posto teritorije države, bude dano na korištenje siromašnima u zemlji (AP)

Glasnogovornik Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Jesus Santrich rekao je da mirovni pregovori sa predstavnicima vlasti ove zemlje o zahtjevu za zemljište ubrzano napreduju, u “ritmu mamba”.

Nakon tri runde pregovora, Santrich je rekao da su strane pronašle zajedničku osnovu za rješavanje zahtjeva pobunjenika da 25 miliona hektara zemlje, više od 20 posto teritorije države, bude dano na korištenje siromašnima u zemlji.

Pregovarač kolumbijske vlade, bivši potpredsjednik Humberto de la Calle, rekao je da još postoje oštre razlike, ali je priznao određene pomake.

Calle je odbacio primirje, koje traže pobunjenici.

“Želimo mir, ali ne po svaku cijenu. Ne, ako je rezultat pregovora da su gerilci još snažniji i da nastave da ratuju“, rekao je Calle novinarima.

Pregovori su počeli prije tri mjeseca u pokušaju da se okonča sukob koji traje pet decenija, navode agencije.

Vlada je saopćila da je u tim sukobima poginulo više od 500.000 ljudi.

Priznanje u skupštini

Pregovori će biti nastavljeni u Havani na Kubi za sedam dana. Iako se čini da još postoje neke fundamentalne razlike između dvije strane, izgleda da su ljevičarski pobunjenici usvojili pomirujući ton, pišu agencije.

“Postignuti su rezultati u prijedlozima za reformu propisa oko zemljišta. Proces se odvija staloženo i mirno, ali ubrzano”, rekao je Santrich.

Pobunjenici traže garancije da rezultate pregovora prizna skupština. Oni strahuju da će se ponoviti ono što se dogodilo tokom prethodnih pregovora, kada su članovi FARC-a na kraju pregovora izručeni vlastima.

Kolumbijska vlada već je rekla da ne namjerava da rezultate pregovora podnese skupštini.

FARC je proglasio primirje na početku pregovora na Kubi u novembru, a kolumbijska vlada kaže da namjerava da zaustavi vojnu akciju tek kada bude postignut mirovni sporazum.

Izvor: Agencije