Istraga UN-a o žrtvama bespilotnih letjelica

UN vodi istragu o posljedicama tehnologije, a ne o ponašanju država (Reuters)

Piše: Rahul Radhakrishnan

Visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava pokrenuo je istragu o napadima bespilotnim letjelicama i revidirat će broj civilnih žrtava kako bi procijenio da li takvi napadi predstavljaju ratne zločine.

Specijalni izvjestilac UN-a o ljudskim pravima i antiterorizmu Ben Emmerson pokrenuo je istragu u četvrtak na inicijativu Rusije, Kine i Pakistana.

U saopćenju koje je izdao njegov ured, navodi se da će “kritički preispitati činjenične dokaze o civilnim žrtvama”.

Dodaje se da će nakon istrage dati preporuke  Generalnoj skupštini UN-a kako bi potaknuo zemlje da “istraže pravičnost i proporcionalnost takvih napada”.

Dostupna tehnologija

“Ovo nije istraga o ponašanju pojedinačnih država, već istraga o posljedicama ove vrste tehnologije”, rekao je Emmerson za Al Jazeeru.

“Realnost je da je ova tehnologija sve dostupnija, te je vrlo vjerovatno da će je sve više zemalja koristiti u narednim mjesecima i godinama. Također, povećana je mogućnost da će organizacije označene kao terorističke grupe možda koristiti ovu tehnologiju u znak odmazde”, dodao je on.

Kazao je da se radi o “vrlo ozbiljnoj situaciji koja eskalira”, na koju međunarodna zajednica mora hitno odgovoriti.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Londonu, Emmerson je rekao da je Vlada Velike Britanije već pristala na saradnju s istražiteljima, te da je optimističan da će i Sjedinjene Američke Države učiniti isto.

Također je zatražio od SAD-a da objavi videosnimke napada “prije i poslije”, te interne izvještaje o žrtvama, uključujući civile.

Emmersonov tim vodit će istragu u saradnji s vojnim ekspertima i novinarima iz Velike Britanije, Jemena i Pakistana.

Chris Woods, iz londonskog Biroa za istraživačko novinarstvo (TBIJ), kazao je da je u “više od 400 tajnih američkih napada bespilotnim letjelicama ubijeno najmanje 3.000 ljudi”.

Woods je na Twitteru objavio da će istragom biti pokriveno 25 napada, u kojima su ubijeni civili u Jemenu, Pakistanu, Somaliji, Afganistanu i Gazi.

On je kazao kako se vjeruje da u tim napadima ubijeno više od 500 civila.

Mogućnost uvođenja konvencije

Dodao je da TBIJ vjeruje kako nema dovoljno dokaza koji bi podržali tvrdnje nekih američkih zvaničnika koji kažu da Pakistan tajno odobrava napade bespilotnim letjelicama.

Robert Densmore, urednik magazina Defence Report, kazao je za Al Jazeeru da je istraga “nešto što se moralo desiti kako bi se uvele neke regulacije”.

On smatra kako bi istraga mogla dovesti do moguće konvencije UN-a o korištenju bespilotnih letjelica, poput konvencija kojima je regulirano korištenje mina i kasetnih bombi.

Izvor: Al Jazeera