Schulz: Cameron igra opasnu igru

Obećanje britanskog premijera Davida Camerona da će, ukoliko na općim izborima 2015. godine pobjede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti sazvan referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije, dočekano je oštrim reakcijama iz Evropskog parlamenta, dok je Evropska komisija bila nešto umjerenija.

Cameron je, u dugoočekivanom govoru o EU-u održanom u finansijskom centru Londona, upozorio da bi Britanija mogla  istupiti  iz članstva ukoliko EU ne provede korjenite reforme.

On je tako okončao višemjesečne spekulacije, zanemarivši upozorenja da bi referendum mogao ugroziti diplomatske i ekonomske izglede Britanije i otuđiti je od saveznika.

Cameron je kazao da Britanija ne želi dići most između Otoka i kontinenta, niti se povući iz svijeta, ali da se javnost osvijestila po pitanju EU-a.

‘Urušavanje Evrope’

“Vrijeme je za britanski narod da kaže šta misli. Vreme je da riješimo pitanje Britanije i Evrope”, rekao je on.

“Kada budemo pregovorali o novom rješenju, omogućit ćemo britanskom narodu da se na referendumu izjasni da li želi ostati u EU-u pod novim uvjetima. To će biti referendum za ili protiv.”

Navodeći probleme eurozone i “krizu evropskih nadležnosti”, Cameron je rekao: “Ako se ne suočimo sa ovim izazovima, postoji opasnost od urušavanja Evrope i britanski narod će se zaputiti ka izlazu.”

Također, rekao je da je vjerovatnije da će Velika Britanija izaći iz EU-a ukoliko se referendum bude izbjegavao.

Cameronova obećanja i opcije blažih veza umjesto potpunog članstva su kritizirane iz Evropske unije, čiji su zvaničnici već upozorili na to da se blok ne može tretirati kao „jelovnik po narudžbi“, iz kojeg se mogu birati uvjeti članstva.

SAD je saopćila kako od Britanije želi da ostane unutar Unije „jakog glasa“.

‘Opasna igra’

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz je kazao: “Čini mi se da premijer Cameron svojom najavom referenduma igra opasnu igru iz taktičkih, unutarnjopolitičkih razloga”, dodajući da mu Cameron “sve više liči na čarobnjakovog učenika koji ne može ukrotiti snage koje je sam stvorio, snage koje žele napustiti EU iz ideoloških razloga na štetu britanskog naroda”.

Schulz je upozorio na mogućnost opasnog presedana ako bi se Britaniji dopustilo da sama izabere koji su joj dijelovi evropskog pravnog poretka prihvatljivi, te da bi to moglo u konačnici dovesti i do raspada Unije.


Marko Pavlović o reakcijama u Davosu

“Nije u interesu Velike Britanije da se u globaliziranom svijetu prometne u ‘drugorazrednu članicu’ i tako smanji svoj utjecaj na evropske i globalne poslove”, rekao je on.

Vrlo oštar u svojoj reakciji bio je šef najveće političke grupe u EP-u, Joseph Daul iz Evropske pučke stranke.

Daul izražava čuđenje što premijer iz Konzervativne stranke pokušava poništiti doprinose svojih konzervativih prethodnika, “koji su pridonijeli stvaranju današnje Europe”.

“Mi nećemo pregovarati o temeljnim načelima koja su omogućila mir i prosperitet na kontinentu, načelima koje je prije 40 godina ispregovarala i prihvatila Velika Britanija”, kazao je Daul.

“Zabrinut sam i mislim da je to učinjeno više za predizborne svrhe nego za dobrobit britanskih građana. Evropa ne može biti talac do 2017. godine”, rekao je Daul, zastupnik EPP-a iz Francuske.

Čelnik liberala Guy Verhofstadt, rekao je da se Cameron “igra vatrom”.

“On ne može kontrolirati ni raspored, ni ishod pregovora, te na ovaj način podiže nivo očekivanja koja se nikada ne mogu ispuniti”, rekao je Verhofstadt.

Zasjenio Davos

Cameronov govor zasjenio je i Svjetski ekonomski forum u Davosu.

Kako je iz Davosa izvijestio reporter Al Jazeere Marko Pavlović, Cameron je održao govor dan prije nego što se iko od učesnika Foruma obratio.

“Nisam upoznao nikog danas, niti razgovarao i s kim ko je kazao da mu se dopalo ovo što je Cameron rekao”, rekao je Pavlović.


Ana Muhar uživo iz Londona

Cameron u četvrtak stiže u Davos, gdje se treba sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, te italijanskim premijerom Mariom Montijem, te šefom Evropske centralne banke Mariom Draghim, koji ne dijele njegovo mišljenje.

Merkel je u srijedu kazala da je Njemačka spremna za razgovor o britanskim željama, ali je dodala da EU i Britanija moraju biti spremne za kompromis.

“Njemačka i ja lično želimo da Britanija bude važan dio i aktivan član Evropske unije. Spremni smo da razgovaramo o britanskim željama, ali uvijek trebamo imati na umu da druge zemlje imaju drugačije želje i da moramo naći fer i kompromisno rješenje”, rekla je Merkel novinarima.

Pavlović je kazao kako je na naslovnici najčitanijeg njemačkog lista Bild osvanulo pitanje “Da li Velika Britanija želi uništiti EU?”

Britanski premijer je svoj govor trebao održati u Amsterdamu prošlog petka, ali ga je morao odgoditi zbog talačke krize u gasnom postrojenju u Alžiru. 

Cameron je pod sve većim pritiskom euroskeptika u okviru njegove Konzervativne partije, koji od njega traže da se suprotstavi Evropi.

Rezultati nedavnih anketa pokazuju da su Britanci za izlazak zemlje iz EU-a, jer smatraju da se Brisel miješa u unutrašnja pitanja i da se razbacuje novcem u vrijeme kada se uvode mjere štednje.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada