Katalonija dobila deklaraciju o suverenitetu

Katalonci slave nakon što je Parlament izglasao deklaraciju o Kataloniji kao suverenom entitetu (AP)
Katalonci slave nakon što je Parlament izglasao deklaraciju o Kataloniji kao suverenom entitetu (AP)

Katalonski Parlament usvojio je dvotrećinskom većinom deklaraciju o Kataloniji kao suverenom entitetu, koja se, iako ima simboličan značaj, smatra uvodom u referendum o samoopredjeljenju Katalonije.

Deklaraciju su predložile vladajuća alijansa desnog centra Zbližavanje i ujedinjenje, sa saveznicima, i Republikanska ljevica Katalonije.

Za usvajanje deklaracije glasalo je 85 poslanika, a protiv je bio 41, dok su dva parlamentarca bila suzdržana, prenio je AP.

Nacrt deklaracije predviđao je da se katalonski Parlament “saglasi da proglasi demokratski suverenitet naroda Katalonije kao političkog i zakonskog entiteta” i da se otpočne proces koji bi dao građanima pravo da odluče o formiranju nezavisne države.

Izazov za Vladu u Madirdu

Iako simbolična, deklaracija predstavlja izazov za centralnu Vladu u Madridu, koja je rekla da će sudskim putem blokirati svaki korak u pravcu katalonske nezavisnosti.

U Kataloniji živi 7,5 od ukupno 46 miliona stanovnika Španije. Ta pokrajina ima mnogo veća ovlaštenja i autonomiju od ostalih 16 španskih pokrajina.

Obim katalonske privrede veći je od portugalske i čini 20 posto ukupne privrede Španije. Katalonci, međutim, smatraju da je nepravedno to što Madrid u vidu poreza uzima od pokrajine mnogo više nego što joj vraća.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Katalonci nisu jedinstveni po pitanju nezavisnosti, ali da se većina odlučno protivi tome ako bi to značilo izlazak iz Evropske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO