Clinton: Smanjiti šanse za novi Bengazi

Američka državna sekretarka Hillary Clinton svjedočila je pred senatskim Odborom za vanjsku politiku o prošlogodišnjem napadu na američku diplomatsku misiju u libijskom gradu Bengaziju.

Trebala je govoriti o ovom slučaju krajem prošle godine, ali svjedočenje je odgođeno zbog njenog zdravstvenog stanja.

Clinton je pred Senatom i Predstavničkim domom odgovarala na pitanja o sigurnosnim propustima koji su doveli do napada, te kazala da snosi odgovornost zbog njih.

Američki ambasador u Libiji Christopher Stevens i još troje Amerikanaca  poginuli su u napadu na Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u Bengaziju 11. septembra 2012.

Clinton je kazala: „Rekla sam to mnogo puta. Preuzimam odgovornost i niko ne želi više od mene da se cijela stvar do kraja razjasni. Odlučna sam da State Department i našu državu ostavim sigurnijom i jačom.”

Problem u cijeloj regiji

“Učinit ćemo protokol za podjelu informacija s Kongresom redovnim. Ovo je kreirano kako bi se povećao nivo sigurnosti naših diplomata i stručnjaka za razvoj, te smanjile šanse za novi Bengazi. Također idemo naprijed ka trećem frontu, sa širim strateškim izazovom u sjevernoj Africi i široj regiji, jer Bengazi se nije desio u vakuumu. Arapske revolucije su utjecale na oslabljenje sigurnosnih snaga širom regije.”

Clinton je kazala da nije vidjela zahtjeve da se poveća sigurnost u američkoj diplomatskoj misiji u Bengaziju, jer su se time bavili drugi zvaničnici State Departmenta, a takvi zahtjevi obično ne bi stigli do njenog nivoa.

Dodala je da je i komisija koja je istražila napad u Bengaziju zaključila da takvi zahtjevi ne dolaze do državne sekretarke.

Istražna komisija zaključila je da je State Department bio sasvim nespreman da odgovori na napad, zbog propusta u vodstvu, slaboj koordinaciji i nejasnim linijama komande u Washingtonu.

Clinton bi u narednih nekoliko dana trebala napustiti mjesto šefice diplomatije SAD-a, što je bilo najavljeno i prije napada u Bengaziju.

Nju će na toj funkciji zamijeniti senator iz Massachusetsa i bivši demokratski predsjednički kandidat John Kerry.

Izvor: Al Jazeera