Poslovno navigiranje žena kroz muški svijet

Konkurencija na tržištu rada u SAD-u je žestoka, a takozvani stakleni krov dodatno otežava situaciju za jednu kategoriju radnika – za žene.

U Al Jazeerinom serijalu o ovoj temi, nekoliko direktorica otkriva na koje poteškoće nailaze u napredovanju kroz korporativni svijet Amerike.

Eileen Cunningham je naučila navigirati kroz nešto što se može okarakterisati kao “muški svijet.”

Neprestano dokazivanje

Ona je direktorica jedne tvornice alata i upravlja timom radnika koji su uglavnom muškarci.

Napredovala je kroz firmu koju je osnovao njen otac. Prvo kao računovotkinja, zatim kao direktorica za ljudske resurse, da bi na kraju postala predsjednica kompanije. No njen put do vrha nije bio lagan.

“Osjećala sam se kao da se moram svima dokazivati. Bila sam gazdina kćerka i žena u svijetu muškaraca”, objašnjava Eileen Cunningham, predsjednica Mayer Tool Inc.

Iako žene čine gotovo polovinu radne snage u Americi, mali broj njih stigne do vrha kompanije. Nedavno istraživanje 500 najvećih kompanija u SAD-u pokazuje da su među izvršnim direktorima samo 3,5 posto njih žene.

Manje od 14 posto su rukovodioci sektora, a u upravnim odborima je blizu 16 posto žena.

Wanda Danson je jedna od visokopozicioniranih osoba u Boeingu. Ona je zamjenica predsjednika sektora za interno upravljanje.

Njen posao podrazumijeva kontrolu korporativne revizije, radne etike i kontrole globalne trgovine. Ona tvrdi da se na rad žene gleda drugačije nego na rad muškarca.

“Korporacije nisu roboti. One su sastavljene od ljudi. A svaki čovjek ima različitu percepciju na poslu. Ne mislim da je to dobro ili loše. Mislim da jednostavno stvari tako stoje i da je očigledno kako se isti posao koji odrade žena i muškarac drugačije percipira”, kaže ona.

Diane Eastabrook izvještava iz Chicaga: “Percepcija možda nije jedina stvar koja koči napredak ženskih karijera u korporativnoj Americi. Pojedini stručnjaci smatraju da žene nisu agresivne koliko i muškarci kada se radi o umrežavanju sa drugim direktorima ili pregovaranju za bolju platu ili radno mjesto.”

Novi zakoni

Drugi misle da su novi zakoni o pravima žena u poslovnom svijetu, koji su usvojeni kako bi pomogli ženama da balansiraju između poslovnog i privatnog života, zapravo odmogli ženama.

“Kao ženu gledaju vas kroz prizmu familijarnih zakona i, ako iskoristite te zakone, na neki način to postaje vaša slaba tačka. Tako se stvara mišljenje da će žena biti manje predana svojoj karijeri i radnom mjestu zbog porodičnih obaveza”, kaže Jennifer Hoobler sa Univerziteta Ilionis u Chicagu.

Hubler smatra da žene mogu napredovati ka korporacijskom vrhu, ali to može biti veoma strm i težak uspon, za kojeg je potrebno mnogo napora i odricanja.

Izvor: Al Jazeera