Obama položio predsjedničku zakletvu

Američki predsjednik Barack Obama položio je zakletvu u Bijeloj kući, prije njega inaugurisan je potpredsjednik Joe Biden. 

Obama je  položio zakletvu za svoj drugi mandat u Bijeloj kući.

Zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, okružen članovima porodice te najbližim saradnicima.

“Ja, Barack Hussin Obama Svečano zaklinjem se da ću vjerno obavaljati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a”, izgovorio je tekst svečane zakletve, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na Bibliju.

Prilično intimna, privatna ceremonija dok će ona javna, s velikim brojem posjetitelja uslijediti sutra. Tako propisuje američki Ustav s obzirom da dan polaganja zakletve pada na nedjelju.

Posljednji mandat

Obama će zakletvu položiti u ponedjeljak javno na Kapitolu, čime će zvanično početi njegov drugi i posljednji mandat na čelu Sjedinjenih Država.

Milioni ljudi širom svijeta pratiće Obamin drugi inauguracioni govor, a u Washingtonu će se, kako se očekuje, okupiti oko 800.000 ljudi, što je znatno manje od 1,8 miliona, koliko je u američku prijestonicu privukla ceremonija njegove inauguracije 2009. godine.

Obama će unijeti simboličku izmjenu u dugogodišnju tradiciju, jer će na inauguraciji drugog mandata zakletvu položiti držeći ruku ne na jednoj, već na dvije biblije – Abrahama Linkolna i Martina Lutera Kinga.

Uvođenje Kingove biblije ima poseban značaj, jer je inauguracija 21. januara, na dan posvećen vođi borbe za crnačka prava koji je prije 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor “Ja imam san”.

Uz visoku stopu nezaposlenosti i stranačke sukobe zbog budžetske politike, proslave će ovoga puta, ipak, biti skromnije od onih prije četiri godine, kada je Obama postao prvi afroamerički predsjednik Sjedinjenih Država.

Izvor: Al Jazeera i agencije