Mještani sela o novom Assadovom oružju

Jedna osoba je poginula a trideset dvije ranjene kada je sirijska vojska otvorila paljbu na izbjeglički konvoj koji je pokušavao da prijeđe granicu sa Jordanom.

Unutar Sirije borbe ne jenjavaju. Aktivisti opozicije tvrde da vladine snage koriste novu vrstu artiljerijskog oružja.

Mještani sela pričaju o novom oružju kojeg, tvrde, režim koristi u borbama. Pokazuju gelere i ogroman krater kao dokaz svojim tvrdnjama. Odmah pored je škola u kojoj su utočište pronašli deseci izbjeglica.

Rupa od šest metara

“Spavali smo. Oko 11 navečer čuli smo jaku eksploziju. Digli smo se i ugledali rupu šest metara široku i tri metra duboku. Ovo nije obična granata. Mora biti neka ogromna. Ovo je stravično. Geleri su letjeli više od 500 metara okolo”, govore.

U drugom selu, drugi veliki krater. Ovaj u stijenama. Mještani tvrde da ih je jačina detonacije oborila s nogu.

“Potres je uzdrmao sve. Bili smo su skloništu kada je granata eksplodirala. Sva stakla u ovom području su popucala.

Na Youtubu je objavljen video na kojem vladine snage, u blizini Damaska, ispaljuju granate kratkog dometa.

Američki zvaničnici, citirajući medije u toj zemlji,  navode da Iran pomaže Siriju projektilima Fateh 110, sličnim projektilu Skad ali mnogo preciznijem od njega.

Victoria Nuland, glasnogovornica State Departmenta, kaže:

“U vezi s Iranom smo bili vrlo jasni. Iran podupire Assadov režim. Oni neće uspjeti, ali je veoma važno svima nama da znamo šta Iran radi. Nije riječ samo o razmjeni novca i trenera, u pitanju je razmjena oružja i taktike i tehnike da bi ga zadržali na vlasti.”

Iako Iran nije potvrdio ovu vrstu podrške Basharu al- Assadu, opozicija je otkrila Al Jazeeri da nastoji onemogućiti svaku vrstu podrške koja s te strane ulazi u Siriju.

Borbe istog žestokog intenziteta vode se na nekoliko različitih frontova.

Aktivisti navode da sirijska vojska Daraju granatira bez prestanka puna dva mjeseca u nastojanju da vrati ovo područje, koje sada kontrolira opozicija. Napeta noć je iza stanovnika Damska.

Halep se granatira od ranih jutarnjih sati. Mira nema ni u Homsu, Idlibu, Latakiji, Deri.

Izvor: Al Jazeera