Uskoro obnova urušenog Evropskog parlamenta

Zbog urušavanja plenarne dvorane u Evropskom parlamentu u Briselu, dio zgrade je zatvoren, prema posljednjoj obavijesti, do 11. mjeseca iduće godine.

Drveni stupovi koji drže strop popucali su tokom ljetne pauze, a rješenje se tražilo mjesecima.

Već četiri mjeseca 785 evropskih parlamentarca ostalo je bez dvorane za održavanje takozvanih mini plenarnih sjednica.

Kako iz Brisela javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, u EP-u tvrde da nema problema.

Mini sjednice

„Osmislili smo mini sjednice zbog toga što smo imali plenarnu dvoranu. Nismo je izgradili jer su nam bile potrebne mini sjednice. Tako je to bilo. Dakle, nemamo nikakvih problema, jer imamo plenarnu dvoranu u Strazburu“, ističe Astrid Lulling, članica radne grupe za zgrade, prijevoz i zeleni parlament.

Prema prvim procjenama, popravak popucalih greda će koštati između dva i tri miliona eura, ali zastupnicu Lulling više brine stanje cijele zgrade.

To je jedna od tri zgrade Parlamenta, koja je izgrađena prije 20 godina.

„Ovdje sam četiri godine i nikada nije bilo čiste i tople vode. Oduvijek je bila boje metala. I to i prije 2009.“, kazuje Lulling.

Kako javlja Drlja, to se neće mijenjati još sigurno barem četiri godine.

„Danima smo pokušavali doći do informacija o stanju stropa u plenarnoj dvorani i planovima vezanima uz njezin popravak izvan ove kuće. Razgovarali smo sa arhitektima i građevinskim stučnjacima, a odgovor više-manje svugdje isti – tema je preosjetljiva“, kazala je Drlja.

Glasnogovornik Evropskog parlamenta koji ima ovlasti govoriti o ovome problemu kaže da nema tajni, te da je sve jasno i transparentno.

Birali su između tri rješenja, ali ojačavanje popucalih greda željeznom konstrukcijom pokazalo se kao dugoročno najprofitabilnije.

„Bit će postavljene paralelno s postojećim gredama, zato to zovemo srednje rješenje. Nećemo mijenjati infrastrukturu, ostavit ćemo ju ovakvu kakva je sada, ali ćemo ju pojačati metalnom konstrukcijom koju ćemo postaviti unutar postojeće drvene“, veli Jaume Duch, glasnogovornik Evropskog parlamenta.

Nakon javnog natječaja, u februaru će izabrati izvođača radova, a nakon toga slijedi četiri do pet mjeseci aktivnog rada, prašine i buke, zbog čega prostor za novinare i brojni uredi ostaju zatvoreni.

Nešto više posla

Jedina stvar na koju su zastupnici morali pristati je nešto više posla.

„Raspored će u Strazburu biti potpuno jednak dosadašnjem. Nećemo mijenjati broj sjednica i broj dana koje zastupnici tamo provode. Vjerojatno će zastupnici morati odraditi nekoliko sati više nego do sada, ali neće se zbog toga izdvajati dodatan novac, niti će doći do novih troškova“, navodi glasnogovornik Duch.

Što znači da će i dalje, kao do sada, za potrebe selidbe u Strazbur izdvajati u prosjeku 150 miliona eura godišnje.

Izvor: Al Jazeera