Njemačke pripreme za zelenu energiju

Prema nekim navodima 2013. bi trebala biti i godina zelene energije, posebno u Evropi.

Prošlo je više od godinu otkako je kancelarka Angela Merkel postavila cilj o ukidanju nuklearne energije u Njemačkoj do 2022. Ali, cijenu prelaska na obnovljive izvore energije plaćaju potrošači.

Računi za struju u Njemačkoj, koji su među najvećim u Evropi, ove godine mogli bi porasti za 47 posto zbog zaokreta ka obnovljivoj energiji, kojeg je pokrenula Vlada.

Zaokret nakon katastrofe u Fukushimi

“Računi za struju su porasli dramatično, a rast će još više. Zabrinut sam za siromašne. Situacija će se samo pogoršati”, kazuje Michael Grow, volonter Karitasa.

Vlada je najavila ovaj zaokret nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukushimi.

Plan je da se Njemačka okrene ka obnovljivim izvorima energije poput vjetra i sunca, a to će državu koštati 300 milijardi dolara.

Ali, energetska mreža još nije spremna za takvo što. Potrebne su još milijarde investicija.

Ministar okoliša posjetio je postrojenje u blizini Berlina da provjeri kako teku pripreme za tranziciju. Svjestan je finansijskog tereta, ali smatra da će se napor isplatiti.

Duga zima

“Razgovaramo sa ljudima. Objašnjavamo im svrhu ove promjene. I podrška javnosti je impresivna. Više od polovine građana podržava ovaj zaokret”, navodi ministar Peter Altmaier.

Problem za Vladu Angele Merkel su i drugi brojevi.

Ankete pokazuju da će 80 posto građana u obzir uzeti visinu računa za struju prilikom glasanja za izbor nove vlade.

Kancelarka sada možda kotira visoko, ali ako duga zima poveća račune za građane, najveću cijenu će možda ipak platiti ona i njena Kršćansko-demokratska partija na izborima narednog septembra.

Izvor: Al Jazeera