Kina: SAD-u prijeti fiskalni ambis

Teško stečeni politički trijumf američkog predsjednika Obame, manje od dva mjeseca od reizbora (EPA)

 

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je sporazum o budžetu ratificiran u Kongresu, kojim je izbjegnuta tzv. fiskalna litica, te izjavio kako time drži jedno od svojih obećanja u kampanji oko ustanovljavanja pravednije fiskalnosti.

“Potpisaću zakon koji predviđa dvoprocentno povećanje poreza za najbogatije Amerikance, dok sprečava podizanje poreza za srednju klasu”, poručio je Obama, dodajući da “deficit mora biti smanjen na uravnotežen način”.

Dobre vijesti iz SAD podstakle su rast evropskih i azijskih akcija, pa su one u Španiji i Italiji skočile za više od tri posto, prije otvaranja berze na Wall Streetu, javio je Tanjug.

Skočile akcije

Na azijskim berzama, cijene akcija dostigle su petomjesečni maksimum, a svjetska tržišta su pozdravila najnoviju vest, pa je američki dolar zabilježio pad. 

Potrošači, kompanije i finansijska tržišta bili su teško uzdrmani višemjesečnom budžetskom krizom.

Xinhua, državna novinska agencija Narodne Republike Kine, druge po veličini nacionalne privrede u svijetu, upozorila je vlasti SAD da se moraju uhvatiti u koštac sa budžetskim deficitom, inače će u suprotnom biti suočene ne sa “fiskalnom liticom”, već sa “fiskalnim ambisom”. 

Najveći dio kineskih deviznih rezervi od 3.300 milijardi dolara, najveće na svijetu, je u “zelenim novčanica”.

“Jedan od stubova moje predsjedničke kampanje bila je promjena poreza koji je bio previše povoljan za bogate na račun srednje klase”, izjavio je Obama u kratkom govoru u Bijeloj kući.

Najvažniji faktor

“Večeras smo dobili glasove demokrata i republikanaca u Kongresu”, dodao je Obama.

Američki Kongres odobrio je porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD-u, potvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju, javila je Hina.

S 257 glasova “za” i 167 “protiv”, Prestavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdio je prijedlog zakona kojim je predsjednik Barack Obama potvrdio predizborno obećanje da će povećati poreze onima koji najviše zarađuju.

Senat je, dva sata nakon što je istekao rok 31. decembra, velikom većinom podupro prijedlog zakona kojim se smanjuje budžetski deficit kroz kombinaciju smanjenja budžetske potrošnje i novih poreza koji će pogoditi bogatije Amerikance.

Američki Kongres odobrio je porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD-u, potvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju.

Najvažniji faktor postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450.000 dolara s 35 na 39,6 posto, a a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje budžetskih rashoda.

Obama se nakon postignutog sporazuma uputio na Havaje gdje će nastaviti odmor, priopćila je Bijela kuća.

Teško stečeni trijumf

Agencije pišu da je ostvaran “teško stečeni politički trijumf” za američkog predsjednika Obamu, manje od dva mjeseca od reizbora, ističu agencije.

Najvažniji faktor postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450.000 dolara s 35 na 39,6 posto, a a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje budžetskih rashoda.

Utorak, prvi dan nove godine, u SAD je bio neradni dan, ali su kongresmeni imali vremena samo do srijede da zvanično usvoje budžet i automatski stave van snage vanredne mjere, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije