Francuska: Strip o poslaniku Muhamedu

Karikaturisti dodijeljena policijska zaštita otkad je na ured Charlie Hebdoa bačena zapaljiva bomba (EPA)

Francuski satirični magazin Charlie Hebdo, čije su kancelarije bile na meti zapaljivih bombi nakon objavljivanja karikatura poslanika Muhameda, objavio je specijalno izdanje na 64 strane o islamskom poslaniku.

Urednik magazina Stephane Charbonnier insistirao je da je novi strip pod nazivom “Život Muhameda” objavljen nakon odgovarajućeg istraživanja i obrazovnog rada sociologa francusko-tuniskog porijekla.

Koliko god da nam je poznat život Isusa Krista,toliko nam je Muhamedov nepoznat.

“To je biografija koju islam odobrava pošto je uređuju muslimani. Ne mislim da će viši muslimanski umovi pronaći bilo šta što je neodgovarajuće,” rekao je Charbonnier francuskim medijima.

On je istakao da je na ideju o stripu došao 2006. godine kada je list u Danskoj objavio karikature poslanika Muhameda, koje je kasnije štampao i Charlie Hebdo, nakon čega su izbili protesti u nekoliko zemalja u svijetu.

Charbonnier je istakao da prije nego što se neko nasmije nekom liku treba da ga bolje upozna.

Nezadovoljstvo muslimana

Prema njegovim riječima, “koliko god da nam je poznat život Isusa Krista,toliko nam je Muhamedov nepoznat”.

Urednik magazina Stephane Charbonnier je istakao da je na ideju o stripu došao 2006. godine kada je list u Danskoj objavio karikature poslanika Muhameda, koje je kasnije štampao i Charlie Hebdo, nakon čega su izbili protesti u nekoliko zemalja u svijetu.

Francuski satirični magazin je i ranije u nekoliko navrata objavljivao ilustrirane verzije islamskog poslanika u sklopu napora da odbrani slobodu govora što je izazvalo nezadovoljstvo mnogih muslimana, koji smatraju da je prikazivanje Muhameda bogohuljenje.

Charbonnier, koji je dobio nekoliko prijetnji smrću, živi pod neprestanom policijskom zaštitom.

Izvor: Agencije