Chavez čestitao Kubi godišnjicu revolucije

Potpredsjedik Maduro rekao da se u proteklih par dana s predsjednikom Chavezom vidio dva puta (AFP)

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez, koji se liječi od raka u jednoj klinici u Havani, čestitao je kubanskim političarima i građanima 54-godišnjicu socijalističke revolucije.

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Venecuele kaže se da je predsjednik Chaves u utorak čestitao bratskom kubanskom narodu i lično predsjedniku Kube Raulu Castru 54-godišnjicu od pobjede kubanske revolucije, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

“Presudne okolnosti koje su proistekle iz borbe za život vezuju kubansku i bolivarsku revoluciju neraskidivim vezama”, navedeno je u saopćenju.

Ministar za nauku i tehnologiju Venecuele Jorge Arias, koji je i Chavezov zet, rekao je u ponedjeljak da je Chavez proveo mirnu noć i kazao novinarima da se zdravlje predsjednika poboljšalo.

Vlasti Venecuele otkazale su 31. decembra sve zakazane javne proslave dočeka Nove godine, pošto su državni mediji sa zabrinutošću prenijeli saopćenje vlade da se zdravstveno stanje Huga Chaveza pogoršalo.

Chavez ‘svjestan’

Potpredsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je ranije da je Chavez nakon operacije raka na Kubi “svjestan, ali je njegovo zdravstveno stanje delikatno i složeno”.

Prema njegovim riječima, u proteklih par dana s predsjednikom Chavezom se vidio dva puta.

“Imamo vjeru u Boga i ljekare da će Chavez nastaviti da se oporavlja i da će prije ili kasnije izaći iz složenog i delikatnog postoperativnog stanja”, rekao je Maduro medijskoj mreži Telesur.

Chavez je na vlasti u Venecueli od 1999. godine i na nedavnim izborima u oktobru osvojio je četvrti predsjednički mandat.

On bi trebao položiti zakletvu za novi predsjednički mandat 10. januara, ali nije poznato da li će biti u stanju da prisustvuje ceremoniji.

Maduro je odbacio spekulacije da se Chavezovo zdravstveno stanje pogoršava.

Upitna inauguracija

Početkom prošle godine, Chavezu je rečeno da više ne boluje od raka, koji mu je otkriven 2011. godine i da se može kandidirati za novi šestogodišnji mandat.

Međutim, 11. decembra on je podvrgnut četvrtoj operaciji na Kubi.

Analitičari navode da su brojna pitanja šta će se desiti 10. januara kada bi Chavez trebao da bude inauguriran.

Predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele Diozdado Kabelo rekao je nedavno da će ceremonija polaganja zakletve biti odložena u slučaju Chavezovog odsustva.

Opozicija smatra da je taj postupak protivustavan.

Opozicija tvrdi da, prema venecuelanskom Ustavu, novi izbori treba da budu raspisani u roku od 30 dana ukoliko predsjednik nije u stanju da prisustvuje svojoj inauguraciji.

Izvor: Agencije