Australija – sunčani i obećani kontinent

Kengur i ptica emu žive samo u Australiji. To je jedan od razloga što se nalaze na oficijelnom grbu ove zemlje.

Drugi, vjerovatno bitniji razlog je činjenica da se ni kengur ni ptica emu ne mogu kretati unazad i zato simboliziraju stalnu namjeru ove mlade nacije da napreduje.

Al Jazeerin novinar Dragan Stanimirović je zadnjih nekoliko nedjelja putovao Australijom i ekskluzivno za Al Jazeera Business donio ovu reportažu.

Neželjeni efekti

Veliki razvoj rudarske industrije posljednjih deset godina širom ove velike zemlje značajno je pomogao ostatku ekonomije i trendu godišnjeg privrednog rasta u Australiji. 

Međutim, izvjesno je da je takozvani bum resursa izazvao i neželjene ekonomske efekte.

Lyn Chester, istraživač i predavač na univerzitetu u Sydneyu, objašnjava da je trgovina rudama osnažila australijski dolar, ali i istovremeno oslabila druge sektore. 

Tokom prošle godine ekonomija je imala rast od 3,2 posto. Ekonomisti se, međutim, slažu kako previše ovisi o rudarstvu i kako je neophodno da i drugi sektori poput građevinskog pomognu u održavanju trenutnog rasta.

Turizam

Iako turizam trpi zbog jakog dolara, ova zemlja održava imidž sunčanog i obećanog  kontinenta otvorenog za sve.

U vrijeme dok je u većem dijelu svijeta zima Australijsko ljeto za Božićne i novogodišnje praznike privlači milione stranih turista.

“Došli smo u Sidney da vidimo proslavu Nove godine, spektakularni vatromet a onda ćemo dalje produžiti do njenog brata na Novi Zeland”, kaže Alan Marcum, turist iz Kalifornije.

Australija je jedna od tek nekoliko država svijeta koje su uspjele izbjeći recesiju posljednjih godina.

Velike zasluge pripadaju vladi premijera Kevina Rudda koji je, 2008. godine u vrijeme kada je zemlji prijetila američka sudbina i finansijski krah, odlučio da sa tri stimulativna paketa finansijski podrži australijske porodice i radove na infrastrukturi.

To je vratilo povjerenje investitora i dalo ubrzanje ekonomiji.

I u ovu godinu Australija je ušla spektakularno. S razlogom, većina ljudi u ovoj zemlji danas živi dobro i vjeruje u svjetlu budućnost.

Izvor: Al Jazeera