MMF: Grčki dug neodrživ bez pomoći EU

Thomsen je ukazao da MMF smatra da nije realno da se Grčka prije kraja 2014. vrati na tržišta kapitala (AP)
Thomsen je ukazao da MMF smatra da nije realno da se Grčka prije kraja 2014. vrati na tržišta kapitala (AP)

Grčkoj će biti potrebna dodatna pomoć od evropskih partnera kako bi do 2016. dovela svoj prevelik dug pod kontrolu, izjavio je u petak šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Grčkoj, Poul Thomsen.

“Prema našim preliminarnim projekcijama za 2015.-2016. prisutan je jaz od 9,5 milijardi eura”, rekao je Thomsen na konferenciji za novinare, a prenosi agencija AFP.

“Od ključnog je značaja da Evropljani budu obaviješteni o postojanju jaza, koji će oni morati da ispune”, dodao je Thomsen.

MMF vrši pritisak na Evropu da preduzme dodatne napore u rješavanju grčke dužničke krize, nakon što je Fond odlučio da produži Grčkoj rok za otplatu zajma na četiri sa prvobitne tri godine i snizio kamatne stope na zajam, prenosi Tanjug.

Nastavak recesije

Uprkos dobijanju dva paketa pomoći od Evropske unije, Evropske centralne banke (ECB) i MMF-a, kao i otpisu duga u rukama privatnog sektora, Grčka će ove godine ući u šestu godinu recesije, čime će njena planina duga u 2014. porasti na 190 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

MMF je u srijedu odblokirao isplatu rate od 3,2 milijarde eura pomoći Grčkoj.

Međutim,Thomsen je u petak ukazao: “Na puštanje sredstava smo se odlučili nakon uvjeravanja Evropljana da će osigurati novac za buduće potrebe Grčke”, prije nego ona ponovo bude u stanju da se vrati na tržišta finansiranja.

Thomsen je ukazao da MMF smatra da “nije realno” da se Grčka prije kraja 2014. vrati na tržišta kapitala.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO