Dreamliner van upotrebe širom svijeta

Boeingov problematični putnički avion 787 Dreamliner i dalje se suočava sa problemima i sve više svjetskih aviokompanija izbacuje ga privremeno iz upotrebe iz sigurnosnih razloga.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) naložila je svim američkim aviokompanijama da privremeno izbace iz upotrebe Dreamlinere, nakon što je kvar baterije izazvao prinudno slijetanje ovog tipa aviona u Japanu.

Nakon poteza SAD-a, evropske, čileanske i indijske aviokompanije su, također, prizemljile svoje Dreamlinere.

United Airlines je trenutno jedini američki avioprevoznik koji koristi Dreamlinere.

Glasnogovornik evropskog regulatora za aviondustriju kazao je da će i Evropa pratiti primjer SAD-a i prizemljiti Dreamlinere.

Niz incidenata

Poljski LOT Airlines je jedina aviokompanija koja u svojoj floti ima te avione, ali nekoliko evropskih aviokompanija naručilo je ovaj avion.

Boeing je saopćio da stoji iza integriteta Dreamlinera, ali niz stvari su dovele u pitanje budućnost ovog aviona.

Dreamlineri su posljednjih sedmica imali više incidenata, uključujući curenje goriva, pucanje prozora u kokpitu, probleme sa kočnicama i paljenje električnih žica, ali najveću zabrinutost su izazvali problemi sa baterijom.

Avion japanske aviokompanije ANA u srijedu je prinudno sletio zbog kvara baterije.
ANA je zbog toga prizemljila svih 17 Dreamlinera koje posjeduje, a isto je učinila i druga japanska aviokompanija Japan Airways.

FAA kaže da aviokompanije moraju dokazati sigurnost baterije kako bi Dreamlineri mogli biti vraćeni u upotrebu.

Izvor: Agencije