Povećan broj francuskih snaga u Maliju

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da talačka kriza u Alžiru dokaz da je francuska vojna intervencija u Maliju opravdana.

Hollande je u četvrtak u Parizu kazao: “Ono šta se događa u Alžiru priža dodatni dokaz da je moja odluka za intervenciju u Maliju opravdana.”

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian je kazao da na malijskom tlu trenutno ima 1.400 francuskih vojnika, što je više od polovine od 2.500 vojnika, koliko je planirano da bude raspoređeno u bivšu koloniju.

Vojnici su poslani u zapadnoafričku državu u sklopu operacije protiv grupa povezanih sa Al-Kaidom, koje kontroliraju sjever zemlje.

Broj vojnih snaga je brzo porastao od kada su prve francuske snage stigle u Mali 11. januara, nakon što su oružane grupe zauzele grad Konnu.

U srijedu su Francuske snage počele sa kopnenim borbenim aktivnostima protiv boraca koji su članovi grupa povezanih sa Al-Kaidom, kao što je Ansar al-Dine.

Borci Ansar al-Dine su zajedno sa svojim tuareškim saveznicima zauzeli sjever Malija u aprilu 2012. godine.  

Malijska vojska, potpomognuta francuskim vojnicima, se u četvrtak još uvijek borila da u potpunosti vrati kontrolu nad Konnom.

Francuzi su uključeni i u bitku za grad Diabaly, koji se nalazi na teritoriji koju kontrolira Vlada i koji su zauzeli borci u ponedjeljak u kontraofanzivi pokrenutoj nakon prvih zračnih napada na Konnu.

Čadski specijalci

Prvih 200 vojnika od 2.000, koliko je obećao Čad da će uključiti u afričke snage u Maliju, napustile su N'Djamena, rekao je viši vojni zvaničnik u četvrtak.

“Dvije stotine čadskih specijalaca su prošle noći napustile N'Djamena”, kazao je zvaničnik agenciji AFP, dodavši da je dodatni kontingent vojnika trenutno u vojnoj bazi u Nigeru. Ovaj zvaničnik je zahtijevao da njegov identitet ostane tajan.

U međuvremenu su zapadnjačke države ponudile logističku pomoć Francuskoj, ali ipak nisu obećale da će poslati i borbene snage.

Tokom sastanka evropskih ministara vanjskih poslova u Briselu u četvrtak, Evropska unija je odobrila slanje 450 do 500 vojnika u Mali koji neće učestvovati u borbama, a polovina od toga broja će vršiti obuku. Te jedinice će biti poslane u Mali što je prije moguće.

“Holandska vlada podržava francuske operacije u Maliju”, rekao je holandski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans.

“To je bilo neophodno, da se osigura da Mali ne preplave džihadski teroristi, a naredna faza bi bila da EU uradi sve što može da se osigura da misija u Maliju odobrena od UN-a može biti uspješna.”

Nisu predviđene borbene uloge za UN-ovu misiju za obuku u Maliju.

Iako Sjedinjene Američke Države “veoma ozbiljno” uzimaju u obzir borbe sa borcima povezanima sa Al-Kaidom, kako je u srijedu rekao američki sekretar odbrane Leon Panetta, SAD se još uvijek nisu složile da pruže podršku misiji koju predvode Francuzi.

Panetta je dodao da je Washington razmatra kako da na najbolji način pruže podršku stranoj intervenciji, rekavši: “Uvjeren sam da ćemo biti u stanju da pružimo tu podršku”.

Istraga ICC-a

Međunarodni kazneni sud (ICC) pokrenuo je istragu o ratnim zločinima u Maliju, izjavila je glavna tužiteljica Suda, dok francuske snage izvode napade na pobunjenike.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već dugo traže da ICC pokrene istragu.

Pobunjenici su zauzeli prošle godine velik dio sjevernog Malija, što je izazvalo zabrinutost za stanje ljudskih prava na tom području i bojazan da bi ta zemlja na zapadu Afrike mogla postati baza za napade naoružanih grupa u regiji i šire, navodi agencija Hina.

“Od početka oružanog sukoba u januaru 2012. stanovništvo sjevernog Malija živi u teškoj situaciji”, saopćila je tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda.

Snažna poruka

Dodala je da će Tužilaštvo istražiti navode o ubistvima, mučenjima, zlostavljanju i silovanjima, kao i smaknućima bez sudske presude.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već dugo traže da ICC pokrene istragu.

“Od početka oružanog sukoba u januaru 2012. stanovništvo sjevernog Malija živi u teškoj situaciji”, saopćila je tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda.

“Odluka ICC-a šalje snažnu poruku svim snagama, uključujući separatističke pobunjenike, islamističke borce, Vladine snage i strane vojnike da ozbiljna kršenja ljudskih prava neće proći nekažnjeno”, izjavila je Corinne Dufka iz Human Rights Watcha.

Izvor: Agencije