Otmičari traže prekid intervencije u Maliju

Lokalni mediji javljaju da je u napadu ubijen jedan čuvar i ranjeno sedam osoba (Al Jazeera)

Grupa otmičara u Alžiru navela je u saopćenju poslanom novinskoj agenciji Mauritanije ANI da drži najmanje 40 talaca, a portparol Mohtar Belmohtar, poznati krijumčar, ranije je potvrdio da stoji iza otmice.

On tvrde da drže 41 stranca i zahtijevaju prekid francuske vojne operacije protiv pobunjenika na sjeveru Malija, u zamjenu za sigurnost talaca.

Otmičari su, također, objavili da su ih opkolile sigurnosne snage i upozorili da će svaki pokušaj oslobađanja talaca imati “tragičan kraj”.

Francuski predsjednik Francois Hollande, rekao je poslanicima da je u stalnom kontaktu sa alžirskim vlastima, u vezi sa napadom na gasno polje i otmicom.

 

Nagazne mine

“Dok razgovaram s vama, u toku su razgovori o taocima u Alžiru, o kojima ne znamo detalje, kao ni da li među njima, što je moguće, ima francuskih državljana”, rekao je Hollande.

“U stalnom sam kontaktu sa alžirskim vlastima koje rade, i radiće, svoj posao. U kontaktu samo i sa šefovima država čiji su građani uključeni u ovaj slučaj”, dodao je francuski predsjednik.

Jedan od otmičara rekao je za agenciju ANI da je ova grupa, inače povezana s Al Kaidom, postavila nagazne mine oko mjesta na kojem se nalaze taoci, prenijele su agencije.

U ranijim izvještajima javljeno je da je najmanje osam stranih radnika oteto na gasnom polju naftne kompanije British Petroleum u Ain Amenasu, na jugu Alžira, nakon što je izvršen napad na ovo postrojenje.

Među otetima su osobe iz Japana, Norveške i Velike Britanije, rekao je jedan sigurnosni zvaničnik iz Alžira za agenciju AP, koji nije htio biti imenovan.

Informaciju o otmici potvrdio je i British Petroleum, čiji su predstavnici rekli da kompanija uspostavlja telefonsku liniju za pomoć porodicama otetih osoba, prenosi Reuters.

Kako je prenijela japanska agencija Jiji, izvor iz japanske inžinjerske firme JGC, koja je uključena u radove BP-a u Alžiru, potvrdio je da je oteto pet Japanaca.  

Irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore saopćio je da je među otetim radnicima i jedan Irac iz Sjeverne Irske.

„Vlada je spremna da koristi sve moguće resurse kako bi naš građanin bio na slobodi što prije“, rekao je Gilmore.

Gasnim poljem upravljaju BP, norveška naftna kompanija Statoil i alžirska državna kompanija Sonatrach. 

Pregovori u toku

Lokalni mediji u Alžiru javili su da je u napadu ubijen čuvar, te da je sedam osoba ranjeno, uključujući jednog stranca.

Kako je za agenciju AP rekao neimenovani zvaničnik, alžirske snage opkolile su otmičare i trenutno se odvijaju pregovori o oslobađanju radnika.

On je dodao da su napadači iz Malija, te ih je nazvao „islamskim militantima“.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je „teroristički incident u toku“ u blizini postrojenja u Ain Amenasu, 100 kilometara od libijske granice i 1.300 kilometara od prijestolnice Alžira.

Međutim, Ministarstvo nije moglo potvrditi da li su oteti britanski državljani. 

Izvor: Agencije


Povezane

Otmica guvernera pojačala je strahove da će nakon svrgavanja Muammara Gaddafija doći do stvaranja takozvanog “sigurnosnog džepa koji će iskoristiti islamski ekstremisti.”

Published On 17 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO