Japan prizemljio letove Dreamlinera

Boeing 787 ANA, koji je iz Yamagushija letio za Tokio, hitno je sletio nakon što su tokom leta instrumenti pokazali pregrijavanje baterije (Reuters)

Dvije vodeće japanske aviokompanije odlučile su do daljnjeg odgoditi letove aviona Boeing 787 Dreamliner, nakon što se u srijedu dogodio novi incident sa jedinim od aviona tog tipa.

All Nippon Airways (ANA) i Japan Airlines, koji imaju skoro polovinu od dosad isporučenih 50 Boeinga 787, rekli su da će u srijedu obustaviti sve letove tog aviona, a da će se oni nastaviti možda već u četvrtak nakon provjere.

Boeing 787 ANA, koji je iz Yamagushija letio za Tokio, hitno je sletio nakon što su tokom leta instrumenti pokazali pregrijavanje jedne od baterija, a u putničkoj kabini i kokpitu se osjetio čudan miris. Svih 129 putnika i osam članova posade evakuiralo se iz aviona odmah po slijetanju u Takamatsu.

Japansko Ministarstvo saobraćaja saopćilo je da prisilno slijetanje smatra ozbiljnim incidentom koji je mogao dovesti do nesreće, prenosi agencija Kyodo.

Narudžbe aviona

Glasnogovornik Boeinga Marc Birtel rekao je Reutersu: “Vidjeli smo izvještaj, svjesni smo da se nešto dogodilo i surađujemo s našim kupcima.” Dosad je Boeing 787 imao nekoliko ozbiljnih incidenata sa dimom u kabini i curenjem goriva.

Australski Quantas rekao je da ostaje pri narudžbi od 15 Dreamlinera, a Air India, koja ima šest tih aviona i još nekoliko namjerava naručiti, kaže da će kontaktirati proizvođača, ali nema namjeru prizemljiti avione.

United Airlines, zasad jedini američki korisnik Boeinga 787, poručio je da neće poduzimati nikakvu akciju, ali da će pozorno pratiti informacije o incidentima.

Boeing 787 je širokotrupni putnički avion, koji uz pomoć nove generacije motora leti puno ekonomičnije, ali trošokvi razvoja su dosegli skoro 32 milijarde dolara. U Boeingu očekuju da će tokom idućih 10 godina prodati blizu 1.100 aviona.

Izvor: Agencije