Mali: Francuska oklopna vozila idu na sjever

Kolona francuskih oklopnih vozila izašla je iz glavnoga grada Malija Bamaka i vozi se na sjever, prema teritorijima pod nadzorom pobunjenika, objavio je u utorak jedan predstavnik francuske vojske. 

Vijeće sigurnosti UN podržalo je francusku vojnu intervenciju u Maliju.

“Konvoj oklopnih danas popodne krenuo je na sjever”, rekao je taj dužnosnik koji je zamolio da mu se ime ne objavi. Nije odao druge pojedinosti.

Riječ je o prvom takvom konvoju otkad je u petak počela francuska vojna operacija. Francuski je cilj zaustaviti kretanje saveza skupina prema jugu, javlja Reuters.

Francuska će zaključiti svoju operaciju u Maliju i povući svoje snage iz te zapadnoafričke zemlje kada ona ponovno postane mirna i stabilna s čvrstim političkim sustavom, rekao je u utorak francuski predsjednik Francois Hollande.

Francuska je petog dana njene intervencije izvršila zračne udare na pobunjenike u nastojanju da pomogne Vladi Malija da zaustavi napredovanje pobunjenika prema jugu dok njeni regionalni afrički saveznici nastoje ubrzati slanje vojnika u Mali.

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je u utorak u Abu Dhabiju pojačanje francuskih vojnih snaga u Maliju, dok se očekuje dolazak afričkih snaga radi zaustavljanja naoružanih pobunjeničkih grupa.

Zasad imamo 750 ljudi i taj će broj još rasti… kako bismo poslije što brže prepustili mjesto afričkim snagama”, rekao je Hollande novinarima prilikom posjete mornaričkoj Bazi mira, gdje su stacionirani francuski vojnici.

Na kopnu i u zraku

Francuska će “i dalje imati snage na kopnu i u zraku”, dodao je francuski predsjednik, napomenuvši da će raspoređivanje afričkih snaga “potrajati dobrih sedam dana”.

Hollande je rekao da su “novi udari ispunili svoju zadaću” u Maliju, gdje su se pobunjenici u ponedjeljak, nakon bombardiranja francuskih snaga, povukli iz velikih gradova na sjeveru koje su bili zauzeli, ali su osvojili Diabali, 400 km sjeverno od prijestolnice Bamaka.

Hollande je u utorak ujutro stigao u Abu Dhabi, u Ujedinjene Arapske Emirate, u posjetu koja je prvo trebala biti posvećena ekonomskim pitanjima, ali je “krenula drugim tokom”, kako su rekli njegovi bliski saradnici, pa će se na njemu uglavnom razgovarati o operaciji Serval u Maliju, koja je počela prije pet dana.

Odmah po dolasku u Abu Dhabi Hollande se sastao s mauritanijskim predsjednikom Mohamedom Ould Abdel Azizom, što isprva nije bilo predviđeno.

Francuski predsjednik će s emiratskim čelnicima razgovarati o eventualnoj pomoći Emirata u intervenciji u Maliju, saopćeno je iz Elizejske palate.

Hollande je u zadnjih pet dana intenzivno razgovarao sa zapadnim i afričkim čelnicima kako bi mobilizirali potrebne kapacitete za raspoređivanje afričkih snaga u Maliju.

Osim Malija, na dnevnom redu će biti Sirija i Iran.

Hollande, također, treba održati govor na međunarodnom samitu o obnovljivim energetskim izvorima.

Učešće ECOWAS-a

Ministri odbrane članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) sastali su se u utorak u Bamaku, izvještava iz prijestolnice Malija Al Jazeerin reporter Mohammed Adow.

Oni planiraju stacioniranje snaga i odlučuju koje će trupe, i iz kojih zemalja, biti poslane u određene dijelove Sjevera.

Ministri odbrane raspravljaju i o budžetu, zato što većina članica ECOWAS-a nema novca i ne može finansirati misiju, tako da će se za finansijsku pomoć morati obratiti međunarodnoj zajednici, vjerovatno i Ujedinjenim narodima.

Ovaj plan će na kraju morati odobriti šefovi država ECOWAS-a, čiji je samit planiran za subotu, 19. januara, dodaje Adow.

Al Jazeerin reporter doznaje i da je Nigerija, zbog pritiska i potrebe da vojnici što prije stignu u Mali, već pristala poslati 600 svojih vojnika.

Glasnogovornik nigerijske vojske u Abuji izjavio je da će nigerijski vojnici stići u Mali u roku 24 sata i da je brigadni general Shehu Usman Abdulkadir već određen za zapovjednika snaga ECOWAS-a.

Potvrđeno je da će Nigerija preuzeti zapovjedništvo nad snagama ECOWAS-a.

Odmah sjednica Vlade

Što se tiče ekonomskih tema, razgovarat će se o koncesiji naftne korporacije Total, koja ističe 2014. i koju mnogi priželjkuju, te o prodaji Dassaultova Rafalea, francuskog borbenog zrakoplova, kojem konkurira Eurofighter, proizvod britanske kompanije BAE Systems, italijanske Finmeccanice i evropskog EADS-a.

Francuska je, također, zainteresirana za gradnju četiri nuklearna reaktora u Emiratima, što je posao vrijedan 20 milijardi dolara.

Hollande se u srijedu rano ujutro vraća u Pariz, nakon čega će odmah održati sjednicu Vlade i još jednu sjednicu Vijeća za odbranu u suženom sastavu.

Izvor: Al Jazeera i agencije