Zlatni globus ‘Argu’ Bena Afflecka

Drama o američkim taocima u Iranu “Argo” odnijela je dvostruku pobjedu na dodjeli Zlatnog globusa u nedjelju, osvojivši nagradu za najbolju filmsku dramu i najboljeg redatelja za Bena Afflecka, dok je favorizirani “Lincoln” osvojio tek nagradu za najboljeg dramskog glumca, koju je dobio Daniel Day-Lewis, javile su agencije.

Mjuzikl “Jadnici” osvojio je nagradu za najbolju filmsku komediju, kao i glumačke nagrade za Hugha Jackmana i Anne Hathaway.

Bila je to noć iznenađenja na drugoj najvećoj holivudskoj dodjeli filmskih nagrada poslije Oscara koji će se uručivati 24. februara.

Drama Stevena Spielberga o borbi američkog predsjednika Abrahama Lincolna u vezi s ukidanjem ropstva, koja ima najviše nominacija za Oscara, bila je zastupljena u sedam kategorija, ali je osvojila samo jedan Zlatni globus.

Affleck je zanemaren u nominacijama za Oscara u istoj kategoriji, objavljenima prošlog četvrtka, iako je “Argo” nominiran za najbolji film, pišu agencije.

Učešće Clintona

Quentin Tarantino dobio je nagradu za najbolji scenarij za film “Odbjegli Django”, dok je Christoph Waltz dobio Zlatni globus za sporednog glumca u istom filmu.

Jessica Chastain osvojila je nagradu za najbolju glumicu u drami u “Operaciji Bin Laden”, a Jennifer Lawrence proglašena je najboljom glumicom u komediji “U dobru i u zlu”.

Glumica Jodie Foster (50) dobila je nagradu za životno djelo, a na ceremoniji se pojavio i nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton predstavljajući isječke iz “Lincolna”.

Dodjelu Zlatnih globusa koje organizira Udruženje strane štampe u Hollywoodu ove godine su vodile glumice Amy Poehler i Tina Fey.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO