Medijski apel zbog zagađenja zraka u Kini

List 'Global Times' objavio da se težak smog nadvio nad većim dijelom prostranstva sjeverne Kine (Reuters)

Kineski mediji poručili su da Vlada mora preduzeti hitne mjere kako bi se riješio problem zagađenja zraka, koji je posljednjih dana u pojedinim dijelovima zemlje izazvao povećan stepen opasnosti, a jedan list poziva da se ponovo razmisli o “fiksiranom” razvoju privrede.

Kvalitet zraka u Pekingu je daleko iznad opasnog nivoa posljednjih dana i dostigao je 755 na skali koja mjeri čestice od 2,5 mikrometra.

Nivo od 300 na toj skali se smatra opasnim, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevni nivo čestica ne treba da prevazilazi 20 jedinica.

“Kako možemo izlaziti vani po ovoj opsadi od zagađenog zraka koji guši”, zapitao je partijski list Jenmin Jibao u uvodniku na naslovnoj strani.

“Dozvolite da jasno vidimo da se pitanju zagađenja životne sredine posvetite sa smislom za hitnost”, poručio je partijski list vlastima.

Stanovnici kupuju maske

Gust smog obmotao je glavni grad preko vikenda, smanjio vidljivost na nekoliko desetina metara i natjerao ljude da ponovo kupuju maske za lice kako bi se zaštitili od kiselkastog štetnog zraka.

Aktivista za očuvanje klime i energije u Greenpeaceu Zhou Rong je rekao da je ovo najgore i najteže zagađenje zraka u glavnom gradu ikada.

U ponedjeljak je izmaglica smoga i dalje prisutna, ali je indeks stao na 321 tokom poslijepodneva, prema mjerenjima koje obavlja američka ambasada u Pekingu, prenio je Reuters.

List Global Times napisao je da je prljav zrak “šokirao stanovništvo… i izazvao pozive javnosti da se model razvoja zemlje odvoji od ranijih fiksiranih planova ekonomskog rasta”.

Dnevnik je objavio da se težak smog nadvio nad većim dijelom prostranstva sjeverne Kine.

Automobili najveći zagađivači

Automobili pumpaju u zrak najviše zagađenja u vidu ugljen-monoksida po hladnim danima bez vjetra.

Također, mnoga domaćinstva u Pekingu troše ugalj za grijanje u zimskim mjesecima, a zagađenju doprinose i industrijska postrojenja koja često ne ispunjavaju ekološke standarde.

List China Daily okrivljuje i visoke zgrade u Pekingu koje su “zarobile” zagađeni smog. “Visoke zgrade su pregusto sagrađene i blokiraju prljavi zrak koji ne može da se raziđe”.

Mnogi drugi gradovi u Kini imali su alarmantno visok stepen zagađenosti zraka tokom vikenda. Oko polovine od 74 grada u kojima se prati kvalitet zraka pokazuju teško zagađenje, piše Jenmin Jibao.

Čestice promjera od 2,5 mikrometra, poznate kao PM2,5, mogu izazvati kardiološke i plućne probleme, rak pluća i akutne respiratorne infekcije, upozoravaju zdravstveni radnici.

Vlasti su savjetovale stanovnicima zagađenih gradova da ostanu kod kuće, a lokalnim vlastima naredile da smanje broj automobila na ulicama.

Izvor: Agencije