Rekordno zagađenje zraka u Pekingu

Ubrzan ekonomski razvoj krivac je za loš kvalitet zraka u mnogim kineskim gradovima (Reuters)

Kvaliteta zraka u Pekingu u subotu i nedjelju je “najgora dosad zabilježena” upozoravaju aktivisti za zaštitu okoliša, naglašavajući da su razine zagađenja 30-45 veće od prihvatljivog, prenosi Hina.

Podaci koje je u nedjelju zabilježio Centar za nadzor kvalitete, pokazao je da čestica manjih od 2,5 mikrometra (PM2,5) ima više od 600 mikrograma po kubnom metru, a u subotu navečer je koncentracija bila 900 mikrograma.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prihvatljiva koncentracija PM2,5 je 20 mikrograma po kubnom metru.

Udisanje tih čestica može izazvati infekcije disajnih organa, kao i povećanu smrtnost od raka pluća i srčanih oboljenja.

Razvoj je krivac

Ubrzan ekonomski razvoj krivac je za loš kvalitet zraka u mnogim kineskim gradovima.

Zrak u kineskoj prijestolnici ima miris ugljene prašine i ispušnih gasova, dva glavna izvora zagađenja, a na ulicama se mogu vidjeti brojni građani sa maskama.

“To je stvarno najveće dosad zabilježeno zagađenje, ne samo po službenim podacima nego i po onim zabilježenim u Američkoj ambasadi u Pekingu, a neka susjedna područja u pokrajini Hebei su gora i od Pekinga”, rekao je Zhou Rong, koji se u Greenpeaceu bavi klimatskim promjenama.

Peking je od petka prekriven gustim smogom, a stručnjaci iz Centra za nadzor zagađenja kažu da će zbog niskog pritiska takvo stanje potrajati još najmanje dva dana.

Izvor: Agencije