Masovni protest protiv istospolnih brakova

Skoro milion demonstranata izašlo je u nedjelju na ulice Pariza kako bi se usprotivili najavi legalizacije istospolnih brakova.

Kako je iz francuske prijestolnice izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, na prvom masovnom protestu demonstrirali Francuzi iz cijele zemlje koji bračnu zajednicu žele sačuvati tradicionalnom.

Među najglasnijim porukama demonstranata bila je tvrdnja da djeca trebaju imati i majku i oca.

Drlja je kazala da je ovo bio jedan od najvećih skupova u Parizu u 10 godina, ali da je teško vjerovati da demonstracije mogu nešto uistinu promijeniti, pogotovo kada je u pitanju politički smjer kojim ide Francuska.

Reforma zakona

Kako je kazala, nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da se protiv ovakvih demonstracija izjasnilo 61 posto ispitanika.

Analitičari kažu da demonstranti ne predstavljaju mišljenje većine, dok učesnici protesta kažu da žele pokazati da ima i onih koji misle drugačije.

Predsjednik Francois Hollande najavio je reformu zakona i legalizaciju istospolnih brakova do jula.

Organizatori protesta kažu da su u nekoliko sedmica prikupili više od 100.000 potpisa protiv planirane reforme zakona, a cilj im je prikupiti dovoljno potpisa kako bi se organizirao referendum po ovom pitanju.

Demonstranti, koje predvodi poznata francuska komičarka Frigide Barjot, poručuju da je bračna zajednica moguća samo između muškarca i žene.

“Francuzi, koji su dosad šutjeli, imaju pravo izraziti svoje stavove. Tražimo od predsjednika da nas sasluša”, kazala je Barjot.

‘Ne lagati djecu’

Demonstrante podržava Katolička crkva, no okupili su se i evanđelisti, Jevreji, muslimani, politički konzervativci, čak i homoseksualci koji su protiv istospolne bračne zajednice.

“Sretan sam što homoseksualni parovi imaju prava i što su prepoznati s društvene tačke gledišta. Ali, imam zadršku kad je u pitanju usvajanje djece. Ne bih volio da se djecu laže kod usvajanja. Dijete mora imati oca i majku, to je bitno za razvoj”, kazao je demonstrant Vianney Gremmel.

Drugi demonstrant, Benoit Candolle, kazao je da nije “za svakakav brak”.

“On je definiran kao zajednica muškarca i žene. Uopće nema smisla da dva muškarca budu u braku, kao ni dvije žene”, smatra on.

Demonstranti su također upozorili kako nisu protiv homoseksualnih osoba, već isključivo protiv istospolnih brakova.

Izvor: Al Jazeera