Apelacioni sud prihvatio Mubarakovu žalbu

Mubarak je osuđen na doživotni zatvor jer je proglašenim krivim za ubistva demonstranata 2011. godine (AP)

Egipatski Apelacioni sud prihvatio je žalbu zbačenog predsjednika Hosnija Mubaraka i njegovog nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u nedjelju, čime im se dozvoljava novo suđenje za ubijanje demonstranata tokom ustanka 2011. godine.

Mubarak i bivši ministar Habib al-Adli bili su osuđeni na doživotni zatvor u junu prošle godine odlukom suda, kojom se nalaze odgovornim za pogibije demonstranata koje su ubili članovi snaga sigurnosti, pokušavši razbiti ustanak.

„Sud je odlučio prihvatiti žalbe optuženih i naređuje održavanje novog procesa“, kazao je sudija Ahmed Ali Abdel Rahman, prenosi agencija Reuters.

Datum održavanja novog suđenja nije objavljen.

Okupljene pristalice Mubaraka, koje su pratile suđenje, aplaudirale su i klicale nakon objave odluke.

Bivši 84-godišnji lider Egipta prebačen je iz zatvora u vojnu bolnicu krajem decembra nakon što je pao i slomio nekoliko rebara.

„Novo suđenje će biti zasnovano na istim dokazima kao i prethodno. Nijedan novi dokaz neće biti dodat“, kazao je Mohamed Abdel Razek, jedan od Mubarakovih advokata, za agenciju Reuters.

Prihvaćene i žalbe tužitelja

Dodao je kako će nove sudije možda u razmatranje uzeti i zdravlje Mubaraka kada budu izricali presudu.

Naređeno je i novo suđenje al-Adlijevim saradnicima.

Novinarka Al Jazeere Rawya Rageh, koja se javila iz Kaira, navodi:

„Danas je Sud odlučio da prihvati žalbe i Hosnija Mubaraka i drugih optuženika, ali je prihvatio i žalbe tužiteljstva.“

„Njegova žalba na presudu o ubijanju demonstranata je prihvaćena, kao i tužiteljeva protiv oslobađanja bivšeg lidera od optužbi za korupciju i ništa od ovog nije stiglo kao iznenađenje u Sudu koji je poznat kao jedan od najboljih u državi. Veoma je metodičan i ide kroz svaki detalj“, navela je.

Ona je dodala kako ni Mubarak ni drugi optuženi nisu bili u sudnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije