Visoka delegacija SAD-a u Sjevernoj Koreji

Američki političar Bill Richardson tokom posjete Sjevernoj Koreji nije uspio dogovoriti oslobađanje Amerikanca zatvorenog u toj azijskoj državi krajem prošle godine, ali, ipak, kaže kako je posjeta bila uspješna.

U njegovoj delegaciji bio je izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt, čiji je cilj bio pregovarati o širenju upotrebe interneta u izoliranoj Sjevernoj Koreji.

Richardson i Schmidt su kazali kako je njihov odlazak u Sjevernu Koreju lične prirode i da ne predstavljaju ni američku Vladu ni Google.

Ali, nakon posjete Pjongjangu bivši guverner New Mexica je otkrio pravi razlog putovanja.

„Zatražili smo od Vlade Sjeverne Koreje da proširi korištenje interneta. On je značajan za dobrobit građana te države, kako bi povećali upotrebu mobilne tehnologije i mobitela“, rekao je Richardson.

„Moram reći da je dolazak doktora Schmidta, stručnjaka za tehnologiju i članova njegovog tima najveći uspjeh ove posjete.“

U Sjevernoj Koreji vijest o posjeti je objavljena na lokalnoj televiziji, a delegacija se sastala sa naučnicima i kompjuterskim inžinjerima.

Također, pozvali su Sjevernu Koreju da prekine program razvoja nuklearnog oružja i projektila, ali se nisu sreli sa liderom te države Kim Jong-unom.

Stav iz 2010.

Američka Vlada opisala je posjetu kao beskorisnu. Neki su se pitali zašto bi Schmidt, izvršni predsjednik Googlea, išao u posjetu državi u kojoj samo nekoliko hiljada pripadnika političke elite ima pristup internetu.

Schmidtovi motivi postaju jasniji ako se posluša njegova izjava iz 2010. godine.

„Brinem da će američka Vlada, ako zauzme snažan stav komandovanja, time samo razbjesniti drugu stranu, koja će tada početi obraćati pažnju na ono što radimo.

Bilo bi bolje, u nedostatku bolje riječi, infiltrirati se moćnom tehnologijom koja će povezati ljude i predstavljati vrijednosti koje zagovaramo. U suštini, izvršiti takozvanu invaziju uređajima za faks. Mnogo je jeftinije zauzeti jednu državu tim uređajima nego oružjem. Vjerujte mi, oni će se koristiti i pomoći u svrgavanju režima“, kazao je tada.

Članovi delegacije kažu da ih je Vlada Sjeverne Koreje pozvala da opet dođu i da je spremna na buduću razmjenu tehnologije.

Izvor: Al Jazeera i agencije