TI: Pritisak na antikorupcijsku komisiju

U Sloveniji je u četvrtak održan sastanak koalicije, na koji nije bio pozvan Gregor Virant iz Građanske liste. 

Virant je pozvao slovenskog premijera Janeza Janšu i granonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića da odstupe s vlasti nakon objave izvještaja Antikorupcijske komisije o njihovim imovinskim karticama.

Za petak su najavljeni novi protesti u Ljubljani, dok će Virantova stranka raspravljati o budućnosti koalicije u subotu.

Manja skupina građana je protestirala u četvrtak ispred zgrade Parlamenta. Nezadovoljni su odlukama Ustavnog suda, kojim su zabranjena dva referenduma u Sloveniji.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, više ljudi očekuje se u petak na jednom u nizu protesta, kojim se traže ostavke političkih elita.

Izvještaj na čekanju

Vuk Ćosić, član Odbora za pravedno i solidarno društvo, koordinira aktivnosti demonstranata i vjeruje da su sad korak bliže cilju.

“Jučerašnje odluke Antikorupcijske komisije za Sloveniju su loša vijest, te dolijevaju kerozin. Nadam se da vlasti neće pribjeći narednim koracima, koji bi u toj iskrivljenoj logici primjenili neke oblike političkog i fizičkog nasilja”, rekao je on.

Logika Antikorupcijske komisije za Janšu i Jankovića nema smisla. Komisija tvrdi, a političari poriču, da Janša i Janković nisu mogli, htjeli ili znali objasniti svoje imovinske kartice. Kod Janše im je sumnjivo 210.000 eura, a kod Jankovića 2,4 miliona eura.

Komisija je svoj posao završila, a na potezu su druge državne institucije.


Simona Habić o izvještaju Komisije

Izvještaj Antikorupcijske komisije još nije stigao u policiju, Državno tužilaštvo i Poreznu upravu. Iz tih institucija zasad nema komentara, a ne žele razgovarati ni o eventualnim sankcijama za Janšu i Jankovića, javila je Brkić.

Novinar dnevnika Finance Novica Mihajlović misli da ih neće ni biti. Jankovića je pratio u navodnim privrednim malverzacijama, dok je Janšu ispratio do optuženičke klupe u slučaju „Patria“.

Izvještaj Antikorupcijske komisije nije mu velika novost.

“Očekujem da će češljati, ali hoće li pročešljati? Neće biti velikog efekta. Očekujem da će se krenuti s diskreditacijom Antikorupcijske komisije, sigurno će im naći da su pogriješili u nečemu, a zna se da ko radi taj i griješi”, rekao je Mihajlović.

Komisija na udaru

Simona Habić, predsjednica Društva Integriteta – Transparency International u Sloveniji očekuje da Janković i Janša podnesu ostavke u narednim sedmicama.

Prema njenim riječima, premijer i gradonačelnik su prozvali Antikorupcijsku komisiju za kršenje zakona, jer im „nije dozvolila da dadnu svoje mišljenje o izvještaju“.

„Ali, koliko smo svi vidjeli i jedan i drugi su imali mogućnost da se izjasne o izvještaju Komisije“, rekla je Hubić.

Također, govorila je o pritiscima koji se vrše na Komisiju nakon objave izvještaja.

„Sada se ide na diskreditaciju putem medija, kako osobnu tako i institucionalnu. Ima priča i da Komisija nije neovisna, da čak nije ni potrebna, a SDS traži i da Ustavni sud utvrdi da li je Zakon o suzbijanju korupcije valjan“, kaže Habić.

Janša i Janković s jedne, a Komisija s druge strane, tvrde da nisu pogriješili. U velikoj aferi u Sloveniji izvještaj koji je digao prašinu ljute političke protivnike donekle je pretvorio u saveznike, javila je Brkić.

Izvor: Al Jazeera