SAD za jače britansko prisustvo u EU-u

Gordon: Pozdravljamo Evropu koja je otvorena ka vani s Velikom Britanijom unutar nje (Reuters)

Sjedinjene Američke Države javno su izrazile zabrinutost zbog planova Velike Britanije da preispita svoje odnose s Evropskom unijom (EU).

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu Philip Gordon izjavio je da se Washington zalaže za “snažan glas Velike Britanije” u Evropi, prenosi AFP.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada se britanski premijer David Cameron priprema da tokom januara održi govor u kome će, prema očekivanjima većine, najaviti referendum o članstvu Velike Britanije u EU-u.

“Imamo sve jače odnose s EU-om kao institucijom, koja ima važan glas u svijetu i želimo vidjeti snažan britanski glas unutar EU-a”, rekao je Gordon novinarima u Londonu.

“To je u interesu SAD-a. Pozdravljamo Evropu koja je otvorena ka vani, s Velikom Britanijom unutar nje”, dodao je on.

Gordon je, također, upozorio na to da su “referendumi često države vraćali unazad”.

Cameronov govor

“Svaki sat proveden na samitu u razgovovoru o institucionalnom preobražaju EU-a je jedan sat manje u rješavanju zajedničkih pitanja radnih mjesta, rasta i međunarodnog mira u cijelom svijetu”, rekao je on.

Očekuje se da će Cameron u svom dugo očekivanom govoru ovog mjeseca predstaviti planove za preispitivanje britanskih odnosa s EU-om.

On je pod sve većim pritiskom euroskeptika iz njegove Konzervativne stranke, među kojima je i gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji je u govoru prošlog mjeseca pozvao na samo trgovinske odnose s Briselom.

Međutim, Cameronovi planovi su podstakli zabrinutost među britanskom poslovnom elitom, koja mu se obratila u otvorenom pismu, upozoravajući da bi preispitivanje britanskog članstva u EU-u moglo dovesti do izlaska Velike Britanije iz Evrope, što bi imalo “katastrofalne” posljedice po domaću ekonomiju.

Izvor: Agencije