Protest zbog ubistava kurdskih aktivistkinja

Tri kurdske aktivistkinje u četvrtak su pronađene mrtve u prostorijama Informacijskog centra Kurdistana u Parizu.

Jedna od njih je bila suosnivačica Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Stotine demonstranata okupile su se ispred zgrade Centra nakon vijesti o ubistvima. Prema policijskim izvorima, ubijene su mecima u glavu.

Francuska policija formirala je koridon oko zgrade gdje se nalaze uredi centra, jer ne želi da demonstracije postanu nasilne.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls kazao je da je istraga odmah pokrenuta.

Turska pregovara s Ocalanom

”Ne znam šta se tačno dogodilo, ali u svakom slučaju, pronašli smo tri tijela mladih žena koje su ubijene, upucane u onom uredu gore. Zaposlenici udruženja pokušavali su stupiti u kontakt sa njima nekoliko puta telefonom, ali nisu uspjeli. Onda su došli ovdje i pronašli tijela”, rekao je direktor Centra Leon Edart.

Valls je došao na mjesto događaja, gdje je kazao da se bez sumnje radi o egzekuciji.

“Ovo je veoma ozbiljna stvar i stoga sam lično prisutan ovdje. Ovo je neprihvatljivo. Istraga je tek počela pod rukovodstvom tužitelja i antiterorističkih snaga.”

Kurdska informativna stranica u Francuskoj prenosi kako je utvrđeno da je među ubijenim ženama i Sakine Cansiz, osnivačica PKK-a, dok je druga žrtva bila predstavnica Nacionalnog kongresa Kurdistana iz Brisela.

Treća žrtva je bila mlađa aktivistkinja, prenose agencije.

Ubistva su se desila nakon što je Turska obznanila da vodi pregovore sa Abdullahom Ocalanom, vođom PKK-a, koji se nalazi u zatvoru na otoku Imrali u blizini Istanbula.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Turska uvrstile su PKK na listu terorističkih organizacija.

PKK  je počeo oružanu borbu za nezavisni Kurdistan 1984.

Njihova ideologija je kombinacija marksizma i kurdskog nacionalizma, a regrutiraju svoje članove iz ruralnih područja jugoistočne Turske.

Od početka njihove oružane borbe protiv Turske poginulo je više od 40.000 ljudi na obje strane. Najčešća meta su im turska vojska, ali i civili.

Narod bez države

Kurdi su narod koji je rasut na više zemalja i koji nema svoju državu.

Procjenjuje se da se na Bliskom istoku nalazi blizu 36 miliona Kurda. Najviše su koncentrirani na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveroistoku Iraka, te istoku Irana.

Kurdi u Turskoj čine blizu  24 posto stanovništva, u Siriji malo manje od 10 posto, u Iraku 21 posto, a u Iranu blizu 10 posto. 

To su područja na kojima Kurdi žele formirati svoju nezavisnu državu – Kurdistan. U znatno manjim procentima Kurdi se nalaze i u Azerbejdžanu, Armeniji, te Turkmenistanu.

Izvor: Al Jazeera