Pokrenuta nova istraga protiv Sarkozyja

Bombardiranje Karačija bilo je povod za pokretanje još nekoliko istraga u koje je umiješan Sarkozy (AFP)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bit će podvrgnut istrazi zbog optužbi da je prekršio propise o tajnosti u navodnom slučaju korupcije, prenosi AFP.

Slučaj zbog kojeg će Sarkozy biti pod istragom naziva se “Slučaj Karači”.

Njegov ured je 2011. godine saopćio da Sarkozyjevo ime nije navedeno niti u jednom od dokumenata, podsjeća Fena.

Tužitelji kažu da je u ovom slučaju došlo do kršenje propisa o tajnosti.

Dugogodišnja istraga počela je nakon pogibije 11 francuskih inženjera u bombardiranju u Pakistanu 2002. godine, koje su, kako se sumnja, povezane s podmićivanjem.

Porodice poginulih inženjera su tužile Sarkozyja zbog objavljivanja saopćenja za štampu, optuživši ga da je prekršio zakon kojim se zabranjuje objavljivanje informacija o tekućim istragama.

Davanje mita

Iako tužilaštvo tvrdi da se protiv Sarkozyja ne može pokrenuti istraga, zato što je u to vrijeme uživao predsjednički imunitet, sudije se s tim nisu složile.

“Dozvoljavanje objavljivanje informacija u vezi s istragama koje su u toku ne ulazi u funkcije predsjednika”, zaključile su istražne sudije.

Bombardiranje Karačija bilo je povod za pokretanje još nekoliko istraga u koje je umiješan Sarkozy.

U jednoj od istraga dva njegova bliska saradnika optužena su zbog toga što je, u vrijeme kada je Sarkozy bio ministar za budžet, dio mita koji je uplaćen pakistanskim zvaničnicima kako bi se osigurao ugovor o prodaji oružja kasnije nelegalno vraćen u Francusku.

Sarkozy je, navodno, odobrio osnivanje fiktivne kompanije koja je korištena da bi se jedan dio mita, uplaćenog pakistanskim zvaničnicima, vratio u Francusku radi finansiranja neuspješne predsjedničke kampanje tadašnjeg premijera Edouarda Balladura 1995. godine.

Izvor: Agencije