Navodi o ubistvu pakistanskog vojnika

Pakistan odbacuje navode da su njegove oružane snage ranije ubile dva indijska vojnika (EPA)

Pakistanska vojska saopćila je da su pripadnici indijskih oružanih snaga usmrtili jednog pakistanskog vojnika u spornoj oblasti Kašmir.

Incident, koji se desio u četvrtak, dolazi dva dana nakon što je indijska vojska saopćila da su pakistanske trupe, koje su prešle takozvanu “kontrolnu liniju” u Kašmiru, ubile dva indijska vojnika.

Pakistan je odbacio tvrdnje da se takav incident desio.

Glasnogovornik pakistanske vojske rekao je da je vojni Havildar Mohyuddin, koji se nalazio na kontrolnoj tački Battal u Kašmiru, ubijen kada je na njega zapucala indijska vojska, koja nije bila ničim izazvana.

Pakistanski ambasador pozvan je u srijedu u New Delhi da objasni incident od utorka, kada su ubijeni indijski vojnici.

Navodi o ‘ratnoj histeriji’

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder, koji se javio iz Islamabada, rekao je: “Pakistanski mediji i Vlada su prilično zabrinuti da indijska vojska potpiruje ratnu histeriju. Indijci odbacuju pakistanske tvrdnje da Ujedinjeni narodi trebaju pokrenuti nezavisnu istragu o nedavnim ubistvima dvojice indijskih vojnika.”

“Također, kontradiktorni izvještaji dolaze iz sjeverne komande indijske vojske, koja tvrdi da tijelo indijskog vojnika nije skrnavljeno, nakon što su navodi o tome objavljeni u indijskim medijima.”

Reporterka Al Jazeere Divya Gopalan, koja se javila iz New Delhija, rekla je: “Indijski mediji javljaju kako Pakistan navodi da su pakistanskog vojnika ubile indijske trupe.”

“Vrlo se malo govori o novom incidentu. Fokus je i dalje o onome što se desilo prije dva dana kada su pakistanski vojnici ubili dvojicu indijskih vojnika. Televizijske stanice prenose koliko je bilo pakistanskih incidenata u protekloj godini.”

Indija i Pakistan vodili su tri rata od proglašenja nezavisnosti 1947, od čega su se dva vodila o Kašmiru.

Izvor: Al Jazeera