Na Bliskom istoku 11 žrtava hladnog vala

U Palestini je školski raspust produžen do subote (Anadolija)

Sirija, Jordan, Liban, Izrael i Palestina našli su se na udaru neuobičajeno oštre zime, praćene najsnažnijim snježnim olujama u posljednjih 10 godina.

Izuzetno niske temperature i poplave koje su pogodile ovu regiju od nedjelje su odnijele najmanje 11 života i zagorčale sudbinu stotinama hiljada sirijskih izbjeglica koje su se sklonile pod šatore u Jordanu, Turskoj i Libanu, prenosi AFP.

Jordan, Izrael i Liban osvanuli su pod bijelim pokrivačem, a nevrijeme je napravilo haos u regiji koja je navikla na umjerenu klimu.

U Jordanu je mećava dovela do skoro potpunog zastoja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pošto je snijeg blokirao većinu puteva u Amanu i drugim dijelovima ove pustinjske kraljevine, saopćila je policija.

Podrška vojske

Jordanski kralj Abdullah II naložio je vojsci da pruži podršku Vladi, koja je proglasila neradni dan, u raščišćavanju puteva i izvlačenju ljudi zaglavljenih u snijegu, pošto je nevrijeme izazvalo više od 700 saobraćajnih nezgoda u posljednjih 48 sati.

Usljed snažnih olujnih naleta dijelovi Jordana, Izraela i Libana ostali su i bez struje, a zbog snijega, kiše i jakih vjetrova vlasti su u tim zemljama i u Siriji naložile da se zatvore škole i univerziteti.

Najveća snježna oluja u posljednje dvije decenije u Jerusalemu onemogućila je danas javni transport, zatvorila škole i blokirala puteve u tom gradu, kao i na sjeveru Izraela koji se graniči sa Libanom.

Na građane je apelirano preko vojnog radija da ostanu kod kuće i da se drže dalje od ulica.

Ovakav snijeg u Jerusalimu nije padao od 1992. godine. Deset do 15 centimetara snijega već je napadalo u centru grada, a još više u okolini.

Centar grada je u bijelom, rekao je Elisha Peleg, koji je zadužen za hitne situacije u općini Jerusalem, istakavši da se u Jerusalemu takva oluja ne pamti godinama.

Mnoga vozila su se zaglavila na ulicama, kazao je on i poručio građanima da ostanu kod kuće i posvete se porodici, a da će popodne temperatura porasti.

Blokiran autoput

Izraelski radio je javio da je autoput koji povezuje Jerusalem sa Tel Avivom blokiran i da je veliki dio sjeverne regije Galileje paraliziran snijegom visine 30 centimetara, koliko je izmjereno u gradu Safedu, prenio je Reuters.

U međuvremenu su i Liban zahvatile snježna oluja i jaka kiša, usmrtivši četvero ljudi, navodi agencija Tanjug.

Vlasti su podigle nivo uzbune na najviši nivo, saopštivši da je zemlja suočena sa najgorom vremenskom nepogodom u posljednjih deset godina.

U Palestini je, kako su saopćili zvaničnici, tokom nepogoda od utorka poginulo četvoro ljudi, u poplavama ili uslijed odrona zemljišta, a školski raspust je produžen do subote.       

Kiše i jaki vjetrovi već tri dana ometaju život i u Egiptu, paralizirajući uobičajene aktivnosti, uključujući i većinu luka, među kojima je i Aleksandrija, koja je zatvorena već četiri dana, navode zvaničnici.

Snijeg je čak pao i u Tabuku, sjeverozapadnoj regiji pustinjske kraljevine Saudijske Arabije, gdje su putevi koji vode ka planini Aluz puni motorista uzbuđenih rijetkim snježnim prizorima.

Istovremeno, snježne padavine donijele su veliku radost djeci širom regije koja, oduševljena tom retkom pojavom u zemljama u kojima žive, hrle napolje da se igraju, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije