Los Angeles: Objavljene nominacije za Oscara

Američka akademija filmskih umjetnosti saopćila je nominacije u glavnim kategorijama za ovogodišnju dodjelu nagrada Oscar.

Za najbolji film u konkurenciji je čak devet ostvarenja  – “Beasts of the Southern Wild”, “Silver Linings Playbook”, “Zero Dark Thirty”, “Lincoln”, “Jadnici”, “Life of Pi”, “Amor”, “Argo” i “Django”.

Historijska drama “Lincoln” dominirat će ovogodišnjom, 85. ceremonijom, sa ukupno 12 nominacija. Slijede filmovi “Life of Pi” i “Silver Linings Playbook”.

Očekivalo se da će posljednji nastavak iz Bond serijala, “Skyfall”, biti nominiran u glavnim kategorijama. Izmakle su mu sve, osim jedne, za najbolju pjesmu, koju je otpjevala Adele.

Ako je za utjehu ljubiteljima filmova o Jamesu Bondu, predstojeća ceremonija dodjela nagrade Oscar bit će posvećena 50. godišnjici od kada je snimljen prvi film iz tog serijala.

Dva su kurioziteta ovogodišnjih nominacija. U kategoriji najbolja sporedna muška uloga svih pet nominiranih glumaca već su dobili Oscara.

Nominirani Spielberg i Lee

Među njima su i Alan Arkin, Robert de Niro i Tommy Lee Jones.

U kategoriji za najbolju žensku glavnu ulogu, osim  Naomi Watts, Jessice Chastain, Jennifer Lawrence, nominirane su i Emmanuelle Riva i Quvenzhane Wallis.

Prva ima 85 godina i najstarija je glumica nominirana za Oskara u historiji američke filmske akademije, dok je devetogodišnja Wallis najmlađa glumica ikada nominirana za Oscara.

Za najbolju mušku ulogu nominirani su Daniel Day Lewis za film “Lincoln”, Denzel Washington za ulogu u filmu “Let”, ali i Hugh Jackman, Bradley Cooper i Joaquin Phoenix.

U trci za najbolju režiju su, između ostalih, i dobro poznati Steven Spielberg i Ang Lee.

Dodjela nagrade Oscar bit će održana 24. februara.

Izvor: Al Jazeera