Irska: Prioritet jaka ekonomija EU-a

U Dublinu boravi delegacija Evropske komisije na čelu sa predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom. Diplomatski vrh Irske u srijedu je ugostio i delegaciju Vijeća Evrope. Svi susreti organizirani su povodom šestomjesečnog irskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU).

Dobro rasploženi domaćini dočekali su prvog čovjeka Evropske komisije. Irska je, kako su kazali, Barrosu već donosila sreću, jer je upravo za vrijeme njenog ranijeg predsjedavanja 2004, stigla vijest o njegovoj nominaciji za predsjednika. 

Da je na pomolu dobra saradnja u narednih šest mjeseci, složili su se učesnici okruglog stola u Dublinu. Diskusija je bila plodonosna.

Isti prioriteti

“Saopćio sam Komisiji da Irska namjerava učiniti veliki korak u oporavku izlaskom iz MMF-ovog programa planiranog za ovu godinu. To je naša ozbiljna namjera. Oporavak Irske je u interesu Evrope, ali i nas samih, i to je jedna od naših ambicija tokom predsjedavanja”, rekao je irski premijer Enda Kenny.

No, nije to jedini prioritet Irske na kojem će raditi narednih mjeseci. Radit će se i na pitanjima od velike važnosti za cijelu Evropsku uniju.


Kieran Dowling o irskom predsjedavanju

“Radit ćemo veoma vrijedno i predano na jačanju stabilnosti i povećanja radnih mjesta. Mi u Irskoj snažno podržavamo metode zajednice, kao i centralnu ulogu Komisije u Evropi i prirodno je da ćemo usko sarađivati kako bismo ostvarili naše ciljeve”, rekao je premijer Irske.

Barroso je istakao da je sastanak pokazao kako su Irska i Komisija istomišljenici, s istim prioritetima, koji se fokusiraju na postizanje rezultata. Konkretno, najviše napora uložit će se na smanjenje nezaposlenosti i ekonomski rast.

“Dobro znamo da smo još uvijek u krizi, ekonomskoj i socijalnoj posebno, tako da moramo ujediniti naše resurse da bismo joj se oduprli, te da bismo vratili povjerenje kao način rješenja krize”, kaže predsjednik Evropske komisije.

U srijedu je predsjednik Vijeća Evrope istakao da je Irska, koja je spašena od bankrota zahvaljući finansijskoj pomoći Unije i MMF-a, primjer kako se treba rješavati ekonomska i finansijska kriza.

“Ova 2013. trebala bi biti godina povratka većem ekonomskom rastu”, rekao je Herman van Rompuy, predsjednik Vijeća Evrope.

Finansijska stabilnost

Irska je prije dvije godine morala spašavati banke koje su izgubile ogromne svote novca. To je doprinijelo velikom porastu javnog duga, ogromnom budžetskom deficitu, te porastu stope nezaposlenosti.

Danas je na pragu potpunog oporavka, no pred ovom zemljom i dalje se nalaze brojni izazovi. Irsko predsjedavanje Unijom mogle bi obilježiti najave Velike Britanije da će tražiti povrat nekih ovlasti sa evropskog na nacionalni nivo.

Irska je predsjedavanje Evropskom unijom preuzela 1. januara i proširenje Unije je jedan od njenih prioriteta.

Ambasador Irske za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Kieran Dowling je izjavio da je Irska za proširenje EU-a i da Hrvatska od 1. jula treba postati njena 28. punopravna članica, te da će ratifikacije i ostalih zemlje iz regije biti blagovremeno podnesene.

Kada je u pitanju spor Hrvatske i Slovenije, Dowling je izjavio da će Irska ohrabrivati obje zemlje da dođu do rješenja.

„Ako mislite na spor u vezi sa Ljubljanskom bankom, ne mogu to komentirati, ali sam upoznat sa slučajem. No, mi ne bismo željeli da to bude prepreka Hrvatskoj da uđe u Evropsku uniju i i nadamo se da će tako i biti“, rekao je Dowling.

On kao trenutni najveći izazov Evropske unije vidi ekonomiju i finansijsku stabilnost.

Rast ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta bit će prioritetni zadaci EU-a za vrijeme irskog predsjedavanja ovom zajednicom, a naročito zbog činjenice da je 20 posto mladih u Evropskoj uniji nezaposleno.

Predsjedavanje Evropskom unijom će preuzeti Litvanija sredinom 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera