Irak: U seriji napada devet ubijenih

Nasilje u Iraku je opalo u odnosu na 2006. i 2007. godinu, ali napadi su još česti (AFP)

U seriji bombaških napada i pucnjavi u Bagdadu i području sjeverno od prijestonice poginulo je devetoro ljudi, prenose agencije, pozivajući se na lokalne vlasti i medicinsko osoblje.

U Bagdadu je u četvrtak ujutro eksplodirala bomba, od koje je poginulo najmanje troje, a ranjeno 11 ljudi.

Eksplozija, u kojoj je oštećeno i zapaljeno pet minibusa, dogodila se u blizini policijske stanice u većinski šiitskoj četvrti Hurriyah.

U međuvremenu, u nizu odvojenih napada u provinciji Diyala ubijeno je šest i ranjeno isto toliko osoba, navodi Tanjug.

Među žrtvama su jedan oficir vojske, koji je ubijen u vlastitoj kući, i dvojica tjelohranitelja dekana univerziteta u tom gradu, koji su poginuli prateći ga u koloni vozila kroz grad, prenosi AFP.

Protesti protiv Malikija

Za ove napade još niko nije preuzeo odgovornost, ali poznato je da sunitske grupe često napadaju šiitska područja i zvaničnike u nastojanju da destabiliziraju Vladu koju predvode šiiti.

Nasilje u Iraku je opalo u odnosu na 2006. i 2007. godinu, ali napadi su još česti, posebno u Bagdadu i Diyali.

Nasilje je uslijedilo nakon skoro dvije sedmice protesta protiv šiitskog premijera Nurija al-Malikija, u kojima su učestvovale hiljade pripadnika sunitske manjine u zapadnoj provinciji Anbar, na granici sa Sirijom.

Demonstranti optužuju Malikija da je pod utjecajem nearapskog šiitskog susjeda Irana i da marginalizira sunite, koji su kontrolirali Irak do američke invazije 2003. godine.

Od Malikija se traži da ukine antiterorističke zakone, koji se, kako tvrde, koriste da bi suniti bili progonjeni.

Izvor: Agencije