Brahimi: Assad ne može biti dio nove Vlade

Alžirski diplomata naglasio da obje strane u sirijskom sukobu moraju prihvatiti plan (Reuters)

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi izjavio je da ne vidi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kao dio tranzicijske Vlade, predviđene mirovnim planom oko kojeg su svjetske sile postigle dogovor prošle godine.

“On sigurno ne bi bio član te Vlade”, kazao je Brahimi u intervjuu Reutersu, ističući da je mirovni plan koji je dogovoren u Ženevi prošle godine i dalje “osnova za rješenje u Siriji”.

Brahimi je još jednom ponovio da takvo rješenje treba da bude postignuto ove godine, kao i da ne postoji “vojno rješenje”, navodi agencija Tanjug.

Osvrćući se na govor koji je Assad održao ove sedmice, Brahimi je rekao da je sirijski predsjednik “suzio” mogućnosti za pronalazak rješenja sukoba u Siriji isključivši iz mirovnog dijaloga “neke strane u sukobu”.

“To onda ne bi bio nacionalni dijalog”, rekao je Brahimi.

Alžirski diplomata je rekao da će se u četvrtak u Ženevi sastati sa zamjenikom ruskog šefa diplomatije Mihaelom Bogdanovom i zamjenikom američkog državnog sekretara Williamom Barnesom, sa kojima će razgovarati o sprovođenju plana iz Ženeve.

Brahimi je naglasio da obje strane u sirijskom sukobu moraju prihvatiti plan i raditi na njegovoj primjeni, a da je prekid vatre preduvjet.

Izvor: Agencije