Abe za odlučnu akciju UN-a prema Pjongjangu

Abe je istakao potrebu da Vijeće sigurnosti odlučno djeluje po pitanju sjevernokorejskog razvoja atomskog naoružanja (AFP)

Japanski premijer Shinzo Abe je u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom ocijenio da Vijeće sigurnosti mora dokazati “odlučnost” prema sjevernokorejskom nuklearnom programu, prenosi Hina.

Martin Nesirky, glasnogovornik Ujedinjenih naroda je rekao da je Ban u utorak navečer telefonirao Abeu da mu čestita na imenovanju i “izrazi zabrinutost zbog sjevernokorejskog razvoja atomskog naoružanja i humanitarne situacije u zemlji”.

Nesirky je rekao da je premijer Japana istakao potrebu da Vijeće sigurnosti odlučno djeluje po tom pitanju i dodao da je premijer spreman raditi na poboljšanju stanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Osuda lansiranja

Vijeće sigurnosti UN osudilo je u decembru sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa i odlučilo nastaviti pregovore kako bi se pronašao prikladan odgovor. Uprkos pritiscima Washingtona, Kina nije spremna podržati nove međunarodne sankcije protiv svog sjevernokorejskog saveznika.

Dvije zemlje pregovaraju na najvišoj razini, rekao je jedan diplomat, a Kina ističe da režimu Kim Jong-Una treba dati vremena.

Peking je spreman prihvatiti da Vijeće sigurnosti usvoji deklaraciju, ali ne i rezoluciju, dok Zapad smatra da se radi o kineskom priznanju slabosti.

SAD još nisu odlučile hoće li predložiti Vijeću nacrt rezolucije, koju bi Kina mogla blokirati koristeći veto kao stalna članica Vijeća.

Izvor: Agencije