Abbas i Meshaal razgovarali u Kairu

Egipatski predsjednik Mursi (desno) odvojeno se sastao s dvojicom lidera (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i lider Fataha i vođa rivalskog Hamasa Khaled Meshaal razgovarali su u Kairu, u pokušaju da iskoriste “otopljenje” odnosa i primijene dogovor o pomirenju postignut 2011. godine, rekao je jedan visoki palestinski zvaničnik.

Taj izvor je naveo da će Abbas pozvati sve palestinske frakcije da se u Kairu održi sastanak i da se diskutira o pomirenju, prenio je AP.

Dvije najveće palestinske organizacije Fatah i Hamas vodili su borbu za vlast koja je kulminirala sredinom 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze.

Fatah je od tada dominirao samo na Zapadnoj obali.

Raniji napori da se jaz prevaziđe, također posredstvom Egipta, nisu urodili plodom, ali dvije strane pokušavaju pokazati jedinstvo od nedavnog sukoba Hamasa s Izraelom i uspjeha Fataha u UN, gdje je de facto priznata palestinska državnost 29. novembra.

“Dogovoreno je da obje strane odmah počnu primjenjivati ranije dogovorene mehanizme potpisanog sporazuma”, rekao je egipatski diplomata koji nije želio biti imenovan.

Abbasov savjetnik rekao je da je palestinski predsjednik održao dugačak sastanak s Meshaalom “u pozitivnoj atmosferi”. Dodao je da je dogovoreno da se održe dodatni razgovori, ali nije rekao nikakvih pojedinosti o tome.

Zasad nije bilo moguće dobiti komentar Hamasa.

Sastanak s Mursijem

Abbas i Mashal su se ranije sastali odvojeno s egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem.

Na osnovu dogovora iz 2011. predviđeno je stvaranje vlade nacionalnog jedinstva i održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Taj dogovor nije primijenjen iako su poslije njega održani dodatni razgovori u Kataru. Sada su se, međutim, Meshaal i Abbas sastali u drugačijoj atmosferi.

Abbasova pozicija je poboljšana, jer je unaprijeđen palestinski status u svjetskom tijelu od entiteta posmatrača u državu nečlanicu, posmatrača, podsjeća agencija Tanjug.

Hamas je u međuvremenu zadobio novu podršku među Palestincima nakon osmodnevnog sukoba s Izraelom u novembru tokom koga je Izrael napadao pojas Gaze iz zraka i sa mora, a palestinski borci su prvi put ispalili rakete na prema Jerusalimu i Tel Avivu.

Izvor: Agencije