Ploveći toranj se nasukao na Aljaski

Posada tornja spašena je prije nego što se nasukao (AP)

Ogroman ploveći toranj za eksploataciju nafte, vlasništvo kompanije Shell Oil, nasukao se na nepristupačnom dijelu obale američke države Aljaske, javio je Glas Amerike.

Ova nezgoda je posljednja u nizu koje je kompanija Shell pretrpjela u traganju za naftom u arktičkim vodama Aljaske, kojem se protive američki Indijanci i ekološke grupe.

Toranj se po teškom moru odvojio od brodova koji ga opslužuju i nasukao na nepristupačnom dijelu obale, ali je sva posada spašena, navodi američki radio.

Posada tornja spašena je prije nego što se nasukao.

Obalska straža saopćila je da se toranj Kulluk, po uzburkanom moru u Zaljevu Aljaske, odvojio od broda koji ga je opsluživao i da je remorker za koji je bio vezan morao da ga otkači, prenosi agencija Tanjug.

Za manje od jednog sata toranj se nasukao na stjenovitu obalu nenastanjenog ostrva Sitkalidak, pri vjetru koji je dostizao brzinu veću od 100 kilometara sat.

Posada tornja spašena je prije nego što se nasukao.

Obalska straža saopćila je da se toranj Kulluk, po uzburkanom moru u Zaljevu Aljaske, odvojio od broda koji ga je opsluživao i da je remorker za koji je bio vezan morao da ga otkači.

Funkcioneri kažu da se u rezervoarima tornja nalazi 567 hiljada litara dizel goriva i 45 hiljada litara hidrauličkog ulja i ulja za podmazivanje, ali da za sada nema znakova curenja.

Ova nezgoda je posljednja u nizu koje je kompanija Shell pretrpjela u traganju za naftom u arktičkim vodama Aljaske, kojem se protive američki Indijanci i ekološke grupe, uz mnoge probleme sa havarijama opreme za bušenje, navodi Glas Amerike.

Izvor: Agencije