EU poziva na pregovore u CAR-u

Centralnoafrička Republika se već šest godina suočava sa sukobima sa raznim oružanim grupama (EPA)

Evropska unija je pozvala vladu Centralnoafričke Republike i pobunjenike Seleke koji prijete prijestolnici da “razlike prevladaju dijalogom i pregovorima”.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton rekla je da je “iskreno zabrinuta zbog krize koja traje u Centralnoafričkoj Republici“.

“U sadašnjim okolnostima važno je da sve strane donesu odluku da će mirnim putem, dijalogom i pregovorima, riješiti postojeće razlike”, dodala je u priopćenju.

“Odlučno tražim od vlasti da učine sve što je potrebno kako bi se odmah prekinulo svako nasilje koje se upravo provodi nad stanovnicima u četvrtima Banguija i koje ugrožava izglede za miran dijalog”, dodala je Ashton.

Decembarska ofanziva

Glavna evropska diplomatkinja izrazila je usto zadovoljstvo “naporima koje su regionalne organizacije uložile” u vezi s tim pitanjem.

U sadašnjim okolnostima važno je da sve strane donesu odluku da će mirnim putem, dijalogom i pregovorima, riješiti postojeće razlike, poručila Ashton.

“Dobra koordinacija međunarodne zajednice presudna je za brzo rješavanje te krize u Centralnoafričkoj Republici”, ocijenila je.

Pobuna Seleke (koalicija na jeziku sango) u Srednjoafričkoj Republici koja je 10. decembra pokrenula ofanzivu, zauzela je najveći dio zemlje.

Zadnjih dana pojačala je pritisak na režim u Banguiju, usprkos pozivima Sjedinjenih Država i Francuske, bivše kolonijalne sile, na dijalog i obećanjima o podjeli vlasti koje je u nedjelju dao predsjednik Francois Bozize.

Izvor: Agencije