Smrtonosni napad ispred baze NATO-a u Kabulu

Napad izveden dok Afganistanci obilježavaju 11 godina od smrti borca protiv talibana Ahmada Shaha Massouda (AFP)

Najmanje šest civila poginulo je u napadu bombaša samoubice izvedenog ispred sjedišta snaga NATO-a u Kabulu, saopćili su afganistanski zvaničnici.

U napadu, izvedenom u petak, povrijeđeno je pet osoba, uglavnom djece koja rade kao ulični prodavači.

Reporter Al Jazeere Bernard Smith, koji se javio iz Kabula kazao je kako je napad, prema prvim dostupnim informacijama afganistanskih zvaničnika, izvelo dijete starosne dobi od 10 do 12 godina.

Talibani odgovorni

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, ali i odbacili tvrdnje da je napad izvelo dijete, rekavši da se radi o 28-godišnjem muškarcu.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid kazao je da je meta napada bila američka obavještajna agencija CIA.

On je kazao da je jedan talibanski borac napao “važnu obavještajnu službu koja regrutira Amerikance i Afganistance za špijunažu”.

Napad se dogodio u vrijeme kada Afganistanci obilježavaju državni praznik.

Glasnogovornik NATO-a Jamie Graybeal rekao je da je napadnut ulaz na kamp Eggers, vojnu bazu u kojoj je smješteno 2.500 vojnika koalicije, zaduženih za obuku afganistanskih trupa.

On je rekao da su sve baze NATO-a osigurane, te da nije bilo žrtava među članovima koalicionih snaga.

Haqqani na crnoj listi

Prema prvim policijskim izvještajima, radi se o bombašu samoubici koji je do baze došao motociklom, javio je Smith.

“Napad se desio blizu ulaza u bazu. Prolazio sam tuda ranije i potrebno je proći mnoge prepreke kako bi se ušlo u bazu. Vijesti i dalje pristižu i moguće je da će broj žrtava porasti”, rekao je Smith.

Napad se dogodio dan nakon što su Sjedinjene Američke Države proglasile mrežu Haqqani terorističkom organizacijom. Grupa je povezana s talibanima i protivi se afganistanskoj Vladi, te djeluje na obje strane afganistansko-pakistanske granice.

Zvaničnici afganistanske Vlade okupili su se u petak u Kabulu da označe 11 godina od smrti komandira Ahmada Shaha Massouda, borca protiv talibana.

Ranije ove sedmice, afganistanske vlasti izbacile su iz vojske stotine vojnika za koje se vjeruje da su povezani s talibanima, kako bi zaustavili učestale napade na koalicione trupe.

Izvori: Al Jazeera i agencije