Ubistvo zasjenilo izbore u Quebecu

Maskirani napadač ubio je jednu osobu u montrealskom pozorištu, gdje je čelnica separatističke Kvebečke stranke (PQ) i buduća pokrajinska premijerka slavila pobjedu na pokrajinskim izborima, što je užasnulo cijelu Kanadu i u drugi plan gurnulo izborne rezultate.

Pauline Marois, prva premijerka Quebeca u historiji, upravo je govorila svojim pristalicama da će pokrajina jednog dana biti nezavisna kada su njeni zaštitari dotrčali i sklonili sa pozornice kako bi je zaštitili od metaka.

Kasnije se vratila kako bi dovršila svoj govor.

Ovaj incident je šok za Kanadu, gdje stopa ubistava iznosi blizu jedne trećine stope u Sjedinjenim Američkim Državama, a političko nasilje je krajnje rijetko.

Montrealska policija je saopćila da je maskirani muškarac u dobi od blizu 50 godina ušao na stražnji ulaz pozorišta Metropolis, u kojem su pristalice PQ-a slavile pobjedu, nešto prije ponoći po lokalnom vremenu, s puškom i pištoljem i ubio jednog muškaraca, a jednog ranio.

Mediji pišu da na francuskom uzvikivao rečenicu “Engleski jezik se budi!” dok ga je policija odvodila u lisicama.

Užasnuti nasiljem

O njegovim motivima policija će ga tek ispitati.

Marois je obećala da će pojačati zakone koji bi osigurali dominaciju francuskog jezika u Quebecu, zbog čega su se zabrinuli engleski govornici u toj pokrajini.

“Užasnuti smo ovim nasiljem”, rekao je Carl Vallee, glasnogovornik saveznog premijera Stephena Harpera.

Prema pisanju kanadskih medija, ubijen je tehničar u pozorištu, a teško ranjen vozač autobusa PQ-a.

Posljednje političko ubistvo u Kanadi dogodilo se u oktobru 1970. godine, kada je skupina radikalnih kvebečkih nacionalista otela pokrajinskog ministra rada Pierrea Laportea.

On je kasnije pronađen mrtav.

Pucnjava je bacila u sjenu vijest o pobjedi PQ-a na izborima u toj kanadskoj frankofonoj regiji održanim u utorak.

Stranka će imati dovoljno mandata, 54 od 125, tek za sastavljanje manjinske vlade, pa je teško zamislivo skoro održavanje još jednog referenduma o otcjepljenju od Kanade.

Devet godina u opoziciji

PQ je u dva navrata tražio izjašnjavanje o nezavisnosti, 1980. i 1995. godine, no na referendumu je oba puta pobijedio tabor koji je želio ostati u Kanadi.

Na referendumu 1995. godine bilo je to s tijesnom većinom (50,6 naprema 49,2 posto), ali je od tada podrška nezavisnosti znatno opala.

Iako je Marois najavila novo izjašnjavanje u pravo vrijeme, posljednja anketa pokazala je da nezavisnost podržava tek blizu 30 posto stanovnika Quebeca.

Nova premijerka prvo će se morati posvetiti ekonomiji, posebno sve većem pokrajinskom dugu i poreznoj reformi.

Iako nije ostvarila uvjerljivu pobjedu, PQ može biti zadovoljan, jer je, nakon devet godina u opoziciji, porazio vladajuću Liberalnu stranku premijera Jeana Charesta, koja je osvojila 50 mandata.

Sam Charest nije uspio ući u Parlament.

On je, priznavši poraz, naglasio da je PQ dobio manjinsku vladu.

Čestitka premijera

“Rezultat govori u prilog tome da je budućnost Quebeca u Kanadi”, kazao je.

Kanadski premijer Stephen Harper čestitao je Marois na pobjedi i izrazio nadu da takav izborni rezultat neće ponovo otvoriti trnovito pitanje kvebečke nezavisnosti.

“Ne vjerujemo da stanovnici Quebeca žele opet otvarati ustavna pitanja iz prošlosti. Naša Vlada će ostati fokusirana na pitanja zapošljavanja i ekonomskog razvoja i mislim da su to najvažnija pitanja i za Kvebečane”, poručio je Harper, rekavši da će s novom kvebečkom vladom raditi na ostvarenju tih ciljeva.

Quebec je jedina frankofonska kanadska provincija u kojoj engleski nije glavni službeni jezik na pokrajinskom nivou, a stanovnici od 2006. godine imaju status “zasebne nacije unutar ujedinjene Kanade”.

U Quebecu živi 7,8 miliona ljudi, dok u Kanadi živi 34,5 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO