Rusija: Duboke podjele o ulozi religije

Suđenje punk grupi Pussy Riot otkrilo je duboku podjelu u ruskom društvu vezanu uz ulogu religije. Prošlog mjeseca, tri članice grupe osuđene su na zatvorsku kaznu zbog demonstriranja protiv predsjednika Vladimira Putina u jednoj moskovskoj crkvi.

Kako izvještava dopisnik Al Jazeere iz Moskve Mike Hanna, taj slučaj bi mogao dovesti i do političkog nasilja.

Pravoslavna crkva pomogla je da se ponovo uspostavi sklad u ruskom postkomunističkom društvu.

Sudbina tri pankerice

U današnjoj Rusiji, u kojoj blizu 70 posto građana opisuje sebe kao pravoslavce, Crkva je dio nacionalnog identiteta, koliko i vjerska institucija.

I ona je, baš kao država, podijeljena u debati o sudbini tri pankerice.

To je dovelo i do nasilja, o čemu svjedoči snimak napada izazvanog majicom sa napisom podrške Pussy Riot, uz religijski motiv istaknut znakom križa.

Drsko snimajući ono što su nazvali protestom protiv bogohuljenja, ova grupa je upala u Muzej erotike u Moskvi – nesvjesna ili jednostavno ne mareći za nadzorne kamere.

Još nijedna optužnica nije podignuta za ova krivična djela.

A ranije, gotovo nepoznata politička grupa koja se naziva Sveta Rusija postala je zloglasna. Pod motom “pravoslavlje ili smrt”, pokret prijeti formiranjem paravojnih jedinica koje će štititi svetišta i sveštenike širom zemlje – potez koji su pozdravili pojedini viši zvaničnici Pravoslavne crkve.

“Društvo kao cjelina podijeljeno je na dva dijela. Ali jedna anketa pokazuje da, od 50 posto onih koje je razbjesnila težina kazne, znatan dio vjeruje kako ovakva odluka ima više veze sa politikom nego religijom”, izvijestio je Hanna.

“Između 20 i 25 posto njih smatra da je kazna toliko oštra zbog želje Kremlja da diskredituje opoziciju, da je uguši, da iskoristi sudove kao oružje za gušenje opozicije”, kazao je  Lev Gudkov iz centra Levada.

Evgenij Levkovič je kršten, ali jedan je od mnogih Rusa koji su razočarani vodstvom Crkve.

Opasnost raskola

“Prema mom mišljenju, ovi ljudi uopšte nisu pravi kršćani. Oni samo žele služiti interesima Vlade”, poručio je Levkovič, stanovnik Moskve.

Patrijarh Pravoslavne crkve javno je podržao Vladimira Putina na posljednjim izborima – i nastavio mu iskazivati podršku i nakon inauguracije.

“Ali u ovom savezništvu između Crkve i države leži opasnost koju nijedna strana nije mogla predvidjeti – opasnost potpunog raskola između onih koji odlaze u crkvu zbog vjere i onih koji služe državi”, kazao je Hanna.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Pravni stručnjak iz oblasti ljudskih prava iz Mreže Kuća Ljudskih prava iz Moskve, Andrej Jesin, komentirao je presudu za tri članice grupe Pussy Riot, koje su dobile po dvije godine zatvora.

Sud u Moskvi izrekao je osuđujuću presudu članicama punk grupe Pussy Riot, koje su izvele protestni nastup u moskovskoj crkvi  Hrista Spasitelja. Putinovi protivnici ovo suđenje nazivaju potezom za gušenje njihovog pokreta. Washington smatra da je slučaj politički motiviran. Suđenje je podijelilo rusku javnost, te privuklo veliku pažnju svjetske. U nekoliko gradova svijeta održani su […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO