Protivljenje planu EU-a o ženskim kvotama

Reding: Poduzimanje koraka protiv dugotrajne rodne neravnoteže širom EU-a (Reuters)

Plan evropske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding o zapošljavanju više ženskih direktorica u evropskim kompanijama mogao bi naići na otpor članica EU-a predvođenih Velikom Britanijom, koje preferiraju dobrovoljne mjere za poticanje većeg broja žena na vodećim poslovnim pozicijama.

Prema nacrtu zakona, kompanije na području Unije suočit će se s kaznama ako za žene ne rezerviraju najmanje 40 posto mjesta u nadzornim odborima, rekao je u srijedu glasnogovornik Evropske komisije (EK).

Uskoro prijedlog

Velika Britanija predvodi otpor tome prijedlogu, zalažući se za manje prisilne mjere poticanja ženske zastupljenosti u poslovnim krugovima.

“Velika Britanija se ne slaže s ciljevima, a još neke zemlje članice saglasne su da treba raspravljati o drugim, pozitivnijim mjerama”, izjavio je glasnogovornik britanske Vlade.

Broj žena u vrhu evropskih kompanija i dalje je nizak.

Prema podacima iz januara ove godine, samo tri posto predsjednika uprava u velikim kompanijama u EU-u su žene.

Na žene otpada samo 14 posto mjesta u odborima moćnih evropskih kompanija, pokazuju podaci EK-a.

Godine 2010. brojke su iznosile 11,8 posto.

Postotak pada na jednoznamenkaste brojke u kompanijama u Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Italiji, Kipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti i Portugalu. Finska i Latvija najbolje stoje s 27 i 26 posto žena, dok Norveška, koja nije članica Evropske unije, ima 42 posto žena u odborima vodećih kompanija.

Evropska povjerenica predstavit će u oktobru ili novembru prijedlog prema kojem bi se trebale kažnjavati kompanije u državnom vlasništvu čiji nadzorni odbori do 2020. neće imati 40 posto žena.

Cilj prijedloga zakona, u koji su uvid imali International Herald Tribune i Financial Times, poduzimanje je koraka protiv dugotrajne rodne neravnoteže širom EU-a.

Ograničeni napredak

“Napredak u povećanju udjela žena u odborima kompanija vrlo je spor, s prosječnim godišnjim povećanjem od samo 0,6 postotnih bodova kroz posljednjih nekoliko godina”, kaže se u nacrtu direktive, piše Financial Times.

Evropska komisija u martu je objavila izvještaj o ograničenom napretku prema povećanju broja žena na najbolje plaćenim pozicijama u kojem se kaže da će, ako se sadašnji trend nastavi, trebati četrdeset godina da bi žene zauzimale 40 posto položaja u odborima najvećih kompanija u EU-u.

 Izvor: Agencije