Monti: Italija izbjegla najveću opasnost

Monti: Italija je sada jedna od evropskih zemalja koje odlučuju kako da se riješi grčki problem (Getty Images)
Monti: Italija je sada jedna od evropskih zemalja koje odlučuju kako da se riješi grčki problem (Getty Images)

Iako se ekonomski rizici sa kojima se Italija suočava mogu uporediti sa onima u Grčkoj, zahvaljujući Vladinim mjerama izbjegnuta je najveća opasnost, izjavio je u srijedu italijanski premijer Mario Monti.

Premijer je iz Barija poručio da je optimističan u vezi sa ekonomskom situacijom i ukazao na to da je Italija u boljoj poziciji nego prije godinu dana, prenijela je novinska agencija ANSA.

Monti je ocijenio da su prijetnje u 2012. značajno oslabile i da je Italija sada “jedna od evropskih zemalja koje odlučuju kako da se riješi grčki problem”.

“Nismo slučajno povratili poštovanu poziciju u timu koji donosi odluke”, dodao je on.

Premijer je, također, ukazao na to da sudbina italijanskih radnika i preduzeća, pa i same Italije, velikim dijelom leži u rukama sindikata i industrijskih organizacija.

Do sada je “malo toga učinjeno da se poveća produktivnost, uvedu inovacije potrebne za povećanje plata i ekonomija učini konkurentnijom”, poručio je Monti, dodajući da budućnost radnika i firmi “nije samo i nije većinom u rukama Vlade”.

Izvor: Agencije


Povezane

Dogovor je pao. Za sada samo o ambicioznoj agendi za nekoliko narednih nedjelja. Ovo je ukratko epilog sastanka Monti – Merkel u Berlinu. Međutim ovo je jedina izvjesna stvar pred eurozonom – serija novih sastanaka na visokom nivou. Njihov pozitivan epilog je i dalje u najmanju ruku – neizvjestan. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO