Mauritanija: Izručen Gaddafijev šef špijuna

Senussi je bio suočen sa suđenjem u Mauritaniji zbog nezakonitog ulaska u zemlju (AP)
Senussi je bio suočen sa suđenjem u Mauritaniji zbog nezakonitog ulaska u zemlju (AP)

Mauritanija je u srijedu izručila Libiji bivšeg Gaddafijevog šefa obavještajne službe Abdullaha al-Senussija, saopćila je mauritanijska Vlada.

Bivši šef obavještajne službe Libije Abdullah Senussi, desna ruka ubijenog diktatora Muammara Gaddafija, koji je dugo bio u bjekstvu, uhapšen je u zapadnoafričkoj državi Mauritaniji, na aerodromu u mauritanskom glavnom gradu Nouakchottu.

Međunarodni krivični sud (MKS), sa sjedištem u Hagu, optužio je Senussija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Njegovo izručenje zatražili su istovremeno Libija i Francuska.

“Izručen je u Libiju na osnovu jamstava koje su dale libijske vlasti”, rekao je Vladin izvor za Reuters.

Suđenje u Mauritaniji

Glasnogovornik libijskog Ministarstva vanjskih poslova Saad al-Shelmani kazao je da ne može potvrditi da se Senussijevo izručenje zaista desilo, ali je pozdravio vijest.

“Tražimo da se ovo uradi već dugo vremena i bit će pozdravljeno ako je istina”, rekao je on.

Senussijevo hapšenje u Mauritaniji u martu označilo je početak trostranog spora između Libije, Francuske i MKS-a za njegovo izručenje.

Jedan od najopasnijih članova Gaddafijevog palog režima, Senussi je bio suočen sa suđenjem u Mauritaniji zbog nezakonitog ulaska u zemlju.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši šef obavještajne službe Libije Abdullah Senussi, desna ruka ubijenog diktatora Muammara Gaddafija, koji je dugo bio u bjekstvu,  uhapšen je u zapadnoafričkoj državi Mauritaniji. Međunarodni krivični sud (ICC) sa sjedištem u Hagu optužio je Senussija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Njegovo izručenje zatražili su istovremeno Libija i Francuska.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO