Konvencija demokrata: Ekonomija prije svega

U Charlotteu, u Sjevernoj Karolini, održava se konvencija Demokratske stranke na kojoj je Barack Obama i službeno nominiran za predsjedničkog kandidata.

Na konvenciji se ističu dostignuća aktuelnog predsjednika u protekle četiri godine, s porukom da će Amerikanci bolje živjeti ako on ostane u Bijeloj kući još četiri godine.

No, sam Barack Obama, kao i delegati na konvenciji, svjesni su da je ekonomija ta koja će odlučiti kome će glasove dati američki građani na biralištima 6. novembra.

U nastojanjima da drugi put zaredom bude izabran za američkog predsjednika, Barack Obama se bori protiv loše ekonomske situacije isto koliko se bori protiv svog republikanskog suparnika Mitta Romneya.

On istovremeno mora zaštititi svoju glasačku bazu, izvještava iz Charlotte dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

“Mnoge od skupina koje su bile ključne za njegov uspjeh – američki crnci, Hispanici, mladi ljudi, neudate žene – najteže su pogođene recesijom i sporim ekonomskim oporavkom. Vjerojatno da će to imati nekog utjecaja. Ako već neće dati svoj glas predsjedniku Obami, onda vjerojatno neće ni izlaziti na birališta”, kaže Scott Keeller iz Istraživačkog centra Pew.

Obećanja i realnost

Kako bi pobijedio na izborima, Barack Obama mora ubijediti birače da je realnost u iduće četiri godine povezana s njegovim obećanjima iz 2008. godine.

“To mora učiniti osobito u saveznim državama gdje se ekonomska kriza najviše osjetila. U Virginiji je Barack Obama na prošlim izborima uvjerljivo pobijedio republikanskog kandidata Johna McCaina, što je prva pobjeda jednog demokratskog predsjedničkog kandidata u ovoj saveznoj državi u posljednje 44 godine. U ovoj izbornoj godini Virginija je svrstana u države u kojoj nije sigurno tko će pobijediti – demokrata ili republikanac”, izvještava Puljić.

“Kada je postao predsjednik, imao je teško breme koje mu je ostavio predsjednik George W. Bush. Treba više od četiri godine da se sav taj nered pospremi”, kaže Richard, stanovnik Virginije.

“Plašim se da nije ispunio očekivanja. Obećavao je velike promjene, a deficit je postajao veći i veći”, mišljenja je Brenda.

“Zaista je bio dobar kada me je ubijedio da će lošim stvarima doći kraj, te da će on sve okrenuti naglavačke. Ali, nije to učinio. Dao sam mu priliku, ali nije uspjelo”, rekao je Chris.

Izjednačeni u anketama

Za Amerikance nema tajni – dat će glas kandidatu koji ih ubijedi u svoj ekonomski program.

Za razliku od domaće politike, Barack Obama je hvaljen, čak i od strane umjerenijih republikanaca, za postignuća u vanjskoj politici.

No, vanjska politika neće donijeti predsjedniku Obami glasove na izborima 6. novembra.

“Vanjska politika ne pokreće glasače, osobito u situaciji kada su ljudi toliko zabrinuti stanjem u američkoj ekonomiji i sporim gospodarskim oporavkom”, smatra Scott Keeller.

“U Gallupovoj anketi Obama ima prednost pred Romneyem od 47 na prema 46 posto. Dva mjeseca prije izbora skoro dvije trećine Amerikanaca smatraju da se zemlja kreće u pogrešnom pravcu”, izvještava Puljić.

Američka prva dama Michelle Obama je govorom zatvorila prvi dan nacionalne demokratske konvencije u utorak navečer, pozvavši birače da njenog supruga podrže u još jednom mandatu.

Vizija i iskustvo

“Promjene su teške, promjene su spore i nikada se ne ostvaruju odjednom. Ali uspjet ćemo, uvijek uspijemo”, kazala je Michelle Obama, čiji se suprug nalazi po anketama u mrtvoj trci s Romneyjem, ali se očekuje da će mu održavanje konvencije da zamah među biračima.

Popularna prva dama bila je najveća zvijezda prvog dana nacionalne demokratske konvencije u Charlotteu, te je kazala da “duboko vjeruje” u viziju SAD-a kakvu ima njen suprug.

U govoru koji su često povicima prekidali okupljeni na konvenciji prisjetila se detalja iz njihovog 23-godišnjeg zajedničkog života.
“Isti je. Bijela kuća ga nije promijenila, isti je čovjek u kojeg sam se zaljubila”, rekla je Michelle Obama.

“Barack i ja smo odrasli u porodicama koje nisu imale mnogo u materijalnom smislu, ali koje su nam dale nešto mnogo vrednije – bezuslovnu ljubav, neizmjernu žrtvu i priliku da se uzdignemo do mjesta kakva za sebe nikada nisu sanjali”, poručila je okupljenima.

“Kao predsjednik, Barack dobija razne savjete od raznih ljudi, ali na kraju dana, kada treba donijeti odluku kao predsjednik, sve što ga vodi su njegove vrijednosti, njegova vizija i iskustvo koje ima”, kazala je.

Sjećanje na Tedda Kenedyja

“Za njega uspjeh nije u novcu. Uspjeh je kada napravite razliku u životima ljudi”, rekla je Michelle Obama u mogućoj aluziji na prošlost multimilijardera Romneyja.

“Moramo još jednom stati zajedno iza čovjeka kojem smo povjerili da ovu veliku zemlju vodi naprijed, mom suprugu, našem predsjedniku Baracku Obami”, zaključila je Michelle Obama.

Drugi veliki trenutak prvog dana demokratske konvencije bila je videoposveta “senatskom lavu” Tedu Kennedyju, koji je, nakon 47 godina služenja u Senatu, preminuo prije tri godine.

Sjećanje na njega je, također, izazvalo ovacije okupljenih u dvorani u Charlotteu.

Glavni govornik u srijedu, drugog dana konvencije, bit će bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, a u četvrtak će demokrati konvenciju preseliti na otvoreno, na stadion koji može primiti skoro 74.000 gledalaca, kada će Barack Obama službeno prihvatiti nominaciju svoje stranke za još jedan mandat.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predizborna utrka između aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obame i njegovog protukandidata Mitta Romneyja za sada je izjednačena.

22 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO