Grčka: Uhapšene hiljade ilegalnih imigranata

Bande kriminalaca redovno i nekažnjeno napadaju imigrante u Grčkoj (EPA)
Bande kriminalaca redovno i nekažnjeno napadaju imigrante u Grčkoj (EPA)

Grčka policija uhapsila je više od 3.000 ilegalnih imigranata od početka operacije protiv ilegalne imigracije 4. augusta, saopćile su vlasti u Atini.

Policija navodi da je u široj oblasti Atine privremeno pritvoreno skoro 17.000 ljudi, a 2.144 je uhapšeno.

Grčka je glavna “kapija” kroz koju ilegalni imigranti iz Azije i Afrike dolaze u Evropsku uniju. Njihov priliv je u toj zemlji podstakao rasističku retoriku i nasilje, navode agencije.

U Grčku su proteklih godina ušle stotine hiljada ilegalnih imigranata, a zvaničnici su rekli da je prije početka ove operacije iz Turske u Grčku ilegalno prelazilo skoro 400 osoba svakog dana.

Napadi na imigrante

Priliv ilegalnih imigranata preko tursko-grčke granice u međuvremenu se smanjio za 84 posto.

Tako je na toj granici prošlog mjeseca uhapšen 1.121 imigrant, dok je godinu dana ranije ta cifra iznosila 6.991.

Bande kriminalaca redovno i nekažnjeno napadaju imigrante u Grčkoj, a vlasti ignoriraju ili obeshrabruju žrtve da podnesu prijave, saopćila je u julu organizacija Human Rights Watch (HRW).

Dugogodišnja recesija i rekordno visoke stope nezaposlenosti pomogli su porastu negativnog raspoloženja prema imigrantima, koji se krive za rastući nivo kriminala kao i za “korištenje sve tanje socijalne pomoći države”.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčka u nedjelju izlazi na izbore. Jedna od ključnih tema u kampanji je kako riješiti problem ilegalnih imigranata. Grčka, vrata Evrope, glavna je tranzitna zemlja u koju godišnje uđe blizu 250.000 ilegalnih useljenika. U trenutku najveće neizvjesnosti od Drugog svjetskog rata, posebno visoku cijenu plaćaju upravo imigranti. Iz Atine izvještava Mirjana Hrga.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO