Hague traži razgovor o Assangeu s Ekvadorom

Assange se krije u Ambasadi Ekvadora već danima, što plijeni veliku pažnju međunarodne javnosti (Getty Images)

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je pozvao Ekvador na što skorije nove razgovore o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji posljednja dva mjeseca boravi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a ta mu je država dala i azil, ali ne može napustiti zgradu ambasade, jer bi odmah bio uhapšen i izručen Švedskoj.

“Želimo nastaviti razgovor s Vladom Ekvadora. Mislimo da naše dvije zemlje mogu pronaći diplomatsko rješenje”, rekao je Hague u pismenoj poruci upućenoj britanskim zastupnicima.

“Pozvali smo Vladu Ekvadora na što skorije razgovore o toj temi”, nastavio je on.

Ministar je precizirao da je vođeno nekoliko službenih rasprava između Londona i Quita, kao i brojni razgovori i pisane poruke, radi pronalaženja rješenja.

‘Izvor žaljenja’

Hague je ocijenio da je odluka Vlade Ekvadora da pruži politički azil Julianu Assageu “izvor žaljenja”.

Ekvador i Velika Britanija obnovili su prije nekoliko dana razgovore oko sudbine osnivača Wikileaksa Juliana Assangea i ekvadorske vlasti tada bile su optimistične  u pogledu dogovora koji bi spriječio njegovo izručenje SAD-u.

“Uvjeren sam da ćemo naći izlaz. Nadam se, jer će nam raspoloženje u svijetu koje izaziva slučaj Juliana Assangea pomoći u pronalaženju izlaza”, kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

Izvor: Agencije