Clinton pozvala ASEAN na jedinstvo

Clinton je ponudila američku pomoć Kini i južnoazijskim zemljama za regionalni plan (AFP)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton otputovala je u utorak za Peking iz Indonezije, gdje je govorila da optimistično gleda na smirivanje teritorijalnih sporenja na moru u pojasu središnje Kine.

Osuda napada u Pakistanu

Clinton je osudila samoubilački napad na američko konzularno vozilo u Peshawaru u Pakistanu, nazivajući ga “kukavičkim činom”.

Ona osuđuje “napad na naše osoblje u Peshawaru” i molila se za “uspješan oporavak američkih i pakistanskih žrtava”, prenosi UPI.

Dodala je da žali “kukavički čin samoubilačkog napada i terorizma, koji je utjecao na mnoge ljude diljem svijeta i čemu se svi moramo suprotstaviti”.

U ponedjeljak je bombaš samoubica izvršio napad tako što se svojim automobilom punim eksploziva zabio u američko konzularno vozilo u sjeverozapadnom pakistanskom gradu.

Zvaničnici su objavili različite izvještaje o broju žrtava.

Šefica američke diplomatije je u Jakarti razgovarala s indonežanskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom i Surinom Pitsuwanom, glavnim sekretarom Asocijacije naroda jugoistočne Azije (ASEAN), koja okuplja deset zemalja iz regije i sjedište joj je u Jakarti.

“Želimo učiniti sve kako bismo napredovali na putu integracije ASEAN-a, jer je u našem interesu da ojačamo sposobnost pristupanja regionalnim izazovima na efikasan i globalan način”, izjavila je Clinton nakon susreta sa Surinom, aludirajući na napetosti na moru u pojasu središnje Kine.

Peking se, naime, protivi da njegovi susjedi, Vijetnam, Filipini, Brunei, Malezija i Tajvan, kontroliraju arhipelag potencijalno bogat prirodnim resursima.

‘Kodeks ponašanja’

Clinton je pozvala Kinu i ASEAN da ostvare “značajne pomake” prema “kodeksu ponašanja”, jer regionalna asocijacija već više godina pokušava ubijediti Peking da ga prihvati.

Kina se uvijek protivila ovom kodeksu, ističući da preferira bilateralno rješavanje sporova.

Ona je pozvala sve zemlje i Kinu, također, da učine “značajan progres” ka okončanju konflikta do novembra.

Američka sekretarka je izrazila nadu da će Peking pronaći mirotvorno rješenje u teritorijalnom sporu s južnoazijskim državama.

“Sjedinjene Države snažno vjeruju da niti jedna strana ne bi trebala poduzimati bilo kakve korake koji bi povećali tenzije ili koji bi se smatrali nasilnim ili zastrašujućim u ispunjenju teritorijalnih pretenzija”, kazala je Clinton u indonežanskoj prijestolnici.

Azijska turneja američke političarke, kako ističe AP, ima za cilj da naglasi interes SAD-a u tom dijelu svijeta u doba jačajućeg kineskog utjecaja.

Apel Kine

Kina je nekoliko dana prije posjete američke sekretarke apelirala na američke političare da prestanu s “neosnovanim” kritikama na račun te zemlje, da se ne miješaju u njene unutrašnje stvari i da se zalažu za bolje odnose.

“Američki političari iz svih stranaka trebaju shvatiti da je i u interesu SAD-a da se prema razvoju Kine ophode na objektivan, racionalan način”, poručio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei u saopćenju.

Oni trebaju prekinuti s neosnovanim kritiziranjem Kine, prestati se miješati u unutrašnja pitanja Kine i učiniti više na pomoviranju povjerenja i saradnje između Kine i SAD-a uz odgovorniji stav”, dodao je on, prenosi AFP.

Clinton je tokom posjete Kukovim otocima, učestvujući na forumu u kome je predstavljeno 16 nezavisnih država od Australije i Novog Zelanda do manjih otoka poput Tuvalua i Naurua, rekla da su SAD privržene dugoročnoj saradnji s tim regionom.

Ali ona je, istovremeno, pokušala ublažiti sve rasprostranjeniju percepciju da u tom regionu postoji rivalitet između SAD-a i Kine, rekavši da je “Pacifik dovoljno velik za sve” i odbacujući ideju da SAD šire aktivnosti u ovom dijelu svijeta kako bi “podigle ogradu za zaštitu od pojedinih zemalja”, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije